În fiecare noapte în multe case se petrece același concert de sforăituri. Înainte ca perechea ta să înceapă să te trimită în altă cameră, încearcă această tehnică propusă de doi experți.

Multe persoane nu știu prin ce trec, dar potrivit unor date culese de Asociația Americană a Somnului, nici mai mult, nici mai puțin de 37% dintre adulți sforăie în timpul somnului. O problemă cu importante consecințe pentru sănătatea fizică ( oboseală, hipertensiune, probleme cardiace, durere de cap) și mentală (stres, pierderi de memorie, iritabilitate) care determină deteriorarea considerabilă a calității vieții personale și sociale a celor afectați.

Schimbări ale poziției de somn, plasturi pentru nas, dispozitive de avans mandibular (aparate intraorale), mașini de presiune pozitivă pe căile aeriene (CPAP) și, în cazuri mai grave, chirurgia, sunt metodele cele mai comune pentru corectarea sau tratarea acestei afecțiuni.

În faza cea mai profundă a somnului, țesuturile din partea posterioară a gâtului se relaxează. Cheia pentru a evita  sforăitul este antrenamentul lor.

O soluție alternativă sunt exercițiile pentru întărirea musculaturii responsabile de respirația îngreunată. Doctorii Mike Dilkes și Alexander Adams, autori ai ” Stop Snoring The Easy Way”, propun într-un capitol din cartea lor o tehnică ce permite celor afectați să corecteze această problemă, îmbunătățind atât calitatea somnului lor, cât și pe a perechilor ce dorm cu ei. Pentru a înțelege mai bine, să vedem mai întâi cum și de ce se produce acest zgomot nedorit.

Mișcă limba și fredonează o melodie

Practic, sforăiturile sunt consecința unor vibrații în structurile naso-orale, în principal  între omușor și bolta palatină. Forma capului, gâtul și vârsta provoacă la numite persoane o mai mare susceptibilitate de a produce sforăituri, dar bineînțeles, factori cum sunt alcoolul, fumatul sau excesul de greutate pot condiționa apariția lui.

Zgomotul deranjant este provocat de un flux de aer derivat dintr-un blocaj prin închideri anormale în gât, deplasări ale mandibulei, obstrucționări ale căilor nazale, canale strâmtate sau poziții incorecte la dormit.

Dacă motivul se datorează primei cauze enumerate, anumite exerciții folosite în foniatrie și în programele de reeducare a vocii pot fi de ajutor pentru îmbunătățirea situației.

Când intrăm în fazele mai profunde ale somnului și toți mușchii corpului se relaxează, țesuturile din partea posterioară a gâtului pot deveni foarte moi, făcând ca aerul care trece de-a lungul lor să facă un zgomot asemănător unui drapel bătut de vânt.

În aceste cazuri, întărirea acestor mușchi poate reduce obstrucția suferită (și, prin urmare, zgomotul generat) cu până la 60%. Exercițiile propuse în mod obișnuit necesită 45 de minute de rutină zilnică. Dilkes și Adams spun că, din punct de vedere al motivării, este foarte dificil ca asemenea programe să aibă succes. De aceea propun o tehnică mai simplă, care în ciuda faptului că nu este foarte eficientă, va îmbunătăți calitatea somnului. Ajung doar cinci minute pentru a termina, puțin înainte de a merge în pat. Aceștia sunt cei trei pași de urmat:

  1. Începe prin a deschide gura la maxim și scoate limba cât de mult poți.
  2. Mișcă limba dintr-un capăt în altul și de sus în jos.
  3. Fredonează în acest timp cu forță cântecul tău preferat.

În clipul următor al programului ”This Morning” de pe canalul britanic ITV, îl puteți vedea chiar pe Dilke aplicând propria metodă.

Leave a comment

Lasă un răspunsAnulează răspunsul