Unele remedii și metode ale medicinei alternative sunt utilizate în anumite spitale și instituții de sănătate, alături de tratamentele medicale tradiționale, cum ar fi chimioterapia și radioterapia, deoarece studiile arată că eficacitatea acestora crește atunci când cancerul este combătut din mai multe direcții.
Acupunctura a fost folosită efectiv de mii de ani, dar numai în ultimele patru decenii medicina tradițională a început să o cerceteze și să includă această artă veche în tratamentul complementar al pacienților bolnavi de cancer. Acupunctura nu este un „tratament”, ci o modalitate de a gestiona efectele cele mai grave ale simptomelor și ale efectelor secundare ale bolii, susținând metodele tradiționale utilizate pentru combaterea cancerului, fiind o opțiune holistică și sigură.
Conform https://ayurvedic-medica.ro, acupunctura are următoarele efecte benefice asupra pacienților diagnosticați cu cancer:
– Ajută la reducerea durerilor cauzate de cancer;
– Ameliorează efectele secundare ale radiațiilor și ale chimioterapiei, cum ar fi vărsăturile, greața, apetitul slab, scăderea în greutate, oboseala, depresia, xerostomia (gura uscată) și anxietatea;
– Crește numărul de celule albe (leucocite) din sânge;
– Îmbunătățește activitatea celulelor imunitare și a limfocitelor.
Efectele secundare ale chimioterapiei, radioterapiei și chirurgiei pot fi la fel de proaste ca boala în sine și pot duce la scăderea calității generale a vieții pacientului. Controlul stărilor de greață și a oboselii debilitante este crucial pentru a menține forța și optimismul necesar pentru recuperare. Acupunctura este sigură pentru toate grupele de vârstă, făcându-o o terapie excelentă dacă vă simțiți copleșiți de efectele cancerului și a tratamentelor tradiționale.

Cum acționează acupunctura asupra organismului?

Acupunctura a fost practicată pentru prima dată în China cu mii de ani în urmă. Acupunctura a fost o parte din sistemul medicinii tradiționale chinezești (MTC), fiind utilizată împreună cu alte modalități cum ar fi acupresura, Tai Chi, terapia dietetică, medicină pe bază de plante și Qigong (meditație). În prezent, acupuncturiștii moderni incorporează stiluri din diferite regiuni, combinând tehnici coreene, britanice, americane și franceze pentru cele mai bune rezultate. Cu toate acestea, toate aceste stiluri sunt înrădăcinate în filosofia MTC care consideră corpul uman ca fiind parte a naturii. Specialiștii în acupunctură consideră că o persoană sănătoasă are un anumit nivel de armonie în corpul său , iar boala apare atunci când această armonie este întreruptă. Terapiile specifice MTC sunt folosite pentru a restabili această armonie a organismului uman.

Acupunctura se bazează pe teoria chineză a meridianelor energetice din organismul uman.

 Conform acestei teorii, există douăsprezece meridiane majore și opt meridiane minore care urmează un curs energetic specific în întregul corp. De-a lungul acestor meridiane există 360 de puncte pe care un acupuncturist le examinează pentru semne de blocaj. Acestea sunt punctele de acces pentru acele de acupunctură. Qi, forța vitală a vieții, curge în interiorul acestor meridiane și controlează funcțiile de bază ale corpului. Atunci când energia Qi este întreruptă, rezultă durere și /sau boală. Scopul acupuncturii este de a regla fluxul de energie și de a ameliora simptomele bolii prin stimularea punctelor specifice de acupunctură.
Acele de oțel inoxidabil care au diametrul de la 0,22 până la 0,25 mm sunt utilizate pentru tratamentul de acupunctură. Acestea sunt inserate cu grijă în punctele de acupunctură, iar pacientul poate simți furnicături, amorțeală sau o senzație de greutate. Acele rămân în punctele de acupunctură timp de 15-30 de minute după ce acestea sunt inserate, iar efectele sunt amplificate de stimularea electrică. Frecvența și durata sesiunilor de acupunctură se bazează pe severitatea stării pacientului. Pacienții cu boli cronice primesc inițial tratament de 2-3 ori pe săptămână și apoi reduc numărul de vizite în fiecare săptămână după câteva săptămâni de tratament.

Tehnicile specifice de acupunctură

 Un acupuncturist poate folosi trei metode pentru tratarea pacienților săi. Acestea sunt:
1. Înțepare sau inserare: în acest caz, acele de acupunctură sunt introduse în anumite puncte ale meridianelor folosind degetele sau un aparat special. Acesta este cel mai comun stil de acupunctură și totodată cel mai recunoscut.
2. Moxibustia: această metodă se bazează pe stimularea punctelor de acupunctură prin căldură. Metoda moxibustiei este extrem de veche, unii susținând chiar că este mai veche decât acupunctura în sine, fiind descrisă pentru prima dată în epoca Ming din China antică. Cu timpul, moxibustia a depășit granițele Chinei, fiind cunoscută pe plan mondial. Moxibustia utilizează plante care ard, cel mai frecvent Artemisia Vulgaris, o rudă a binecunoscutului pelin și care sunt aplicate progresiv și în diverse modalități, pe punctele de acupunctură sau pe alte zone ale corpului, pentru tratarea anumitor afecțiuni. Aceste plante ard încet, introducând căldura în punctul de acupunctură vizat sau pe zona corporală respectivă.
3. Aplicarea ventuzelor: această metodă îmbunătățește circulația sângelui și stimulează punctele prin crearea unei presiuni negative asupra pielii. În acest caz, lămpile de căldură și mașinile de electro-acupunctură sunt frecvent utilizate pentru a intensifica efectele tratamentului.
Pe lângă tehnicile tradiționale, s-au dezvoltat mai multe metode pentru a utiliza acupunctura pentru combaterea cancerului. Acestea includ acupunctura cu laser, acupunctura cu punct de declanșare, precum și alte tehnici care se concentrează pe anumite părți ale corpului, cum ar fi mâinile, picioarele, scalpul și fata. De asemenea, acupunctura auriculară (pe zona urechilor) este extrem de populară și este una dintre cele mai eficiente metode de tratament ale medicinii tradiționale chineze.

În marea lor majoritate, acupuncturiștii urmează principiile și teoriile medicinei tradiționale chineze.

Cu toate acestea, există unele școli care au teorii proprii despre punctele de acupunctură și meridianele neregetice, formând studenții lor în aceste metode alternative de acupunctură. Un acupuncturist certificat în mod corespunzător trebuie să fie licențiat în medicina tradițională chineză și acupunctură de către Comisia Națională de Certificare pentru Acupunctura și Medicina Orientală. De exemplu, numai în Statele Unite, există aproximativ 50 de colegii și școli de acupunctură și medicină orientală care oferă programe de masterat. Multe dintre aceste școli oferă, de asemenea, diplome de doctorat, care includ pregătirea medicală occidentală în fiziologie, anatomie, precum și unele tehnici speciale de acupunctură.

Leave a comment

Lasă un răspunsAnulează răspunsul