Pe cât sunt de mici, pe atât sunt de sănătoase și benefice. Afinele sunt unele dintre cele mai sănătoase fructe și au rol antiinflamator, detoxifiant, diuretic, fiind foarte bogate în vitamine, minerale și antioxidanți. Afinele umplu piețele pe timpul verii, în două variante: cele de
Afinele sunt folosite încă din cele mai vechi timpuri în scopuri terapeutice, începând de la tratarea infecțiilor și până la combaterea inflamațiilor și a durerilor articulare.
Ce nutrienți și vitamine conțin afinele
Afinele reglează tranzitul intestinal și ajută în procesul fiziologic de detoxifiere
Bogate în fibre, afinele sunt foarte importante pentru sistemul digestiv. Și când spunem bogate în fibre, ne referim la 4 – 5 grame într-o singură cană de afine. Dacă le combinăm și cu cereale integrate și iaurt, avem deja o porție binemeritată de fibre suficientă pentru o zi. Fibrele, antioxidanții și alte substanțe active din afine lucrează pe mai multe fronturi. În primul rând reglează digestia, echilibrează flora intestinală și ne scapă de probleme cum ar fi indigestia, constipația, diareea sau crampele. În al doilea rând, afinele detoxifică rinichii, ficatul și colonul, susținând regenerarea acestora și videcarea lor în caz de intoxicație sau infecție.
Afinele ne apără de boli neurologice, cardiovasculare și de cancer
Afinele reduc și riscul de boli cardiovasculare și boli degenerative ale sistemului nervos. Au efecte benefice asupra hipertensiunii, reduc colesterolul, reglează nivelul de zahăr din sânge, mențin sănătatea arterelor și a mușchilor inimii. În plus, facilitează circulația sângelui către creier, îmbunătățind astfel oxigenarea acestuia. Afinele susțin regenerarea celulelor neuronale și stopează evoluția unor afecțiuni cum sunt demența sau Alzheimer.
Putem privi afinele ca pe o metodă excelentă de a preveni practic aproape orice fel de afecțiune, în primul rând pentru că sunt o sursă de vitamine și minerale, dar și pentru că acționează direct asupra dezechilibrelor care se produc în organism.
Rezumând, pe scurt, efectele benefice ale afinelor sunt
- Sărace în calorii, dar foarte bogate din punct de vedere al nutrienților
- Proprietăți antioxidante
- Proprietăți antivirale și antibacteriene
- Sănătoase pentru ochi
- Reduc riscul de cancer