Pe cât sunt de mici, pe atât sunt de sănătoase și benefice. Afinele sunt unele dintre cele mai sănătoase fructe și au rol antiinflamator, detoxifiant, diuretic, fiind foarte bogate în vitamine, minerale și antioxidanți. Afinele umplu piețele pe timpul verii, în două variante: cele de   pădure și cele de cultură. Afinele de pădure sunt mai mici, mai închise la culoare și mai aromate. Cele de cultură sunt mai mari, cu o culoare mai deschisă, spre violet, și cu o aromă mai puțn intensă. Indiferent de cele pe care le alegeți, vă puteți bucura de aceleași beneficii, cu condiția ca afinele să fie cât mai proaspete. În afara sezonului cald puteți opta și pentru afinele congelate care păstrează aproximativ 90% din substanțele nutritive ale fructului proaspăt.
Afinele sunt folosite încă din cele mai vechi timpuri în scopuri terapeutice, începând de la tratarea infecțiilor și până la combaterea inflamațiilor și a durerilor articulare.

Ce nutrienți și vitamine conțin afinele

 Potrivit doc.ro, afinele, aceste fructe mici și pline de puteri vindecătoare sunt extrem de bogate în antioxidanți și vitamina C, esențiale pentru un sistem imunitar puternic și pentru lupta cu toxinele din mediu. Pe lângă acestea, afinele conțin și vitamine din complexul B, vitaminele A și E, vitamina K, fier, calciu, mangan, zinc. fosfor seleniu și cupru. Datorită acestui mix unic de vitamine și minerale, afinele pot fi numite fără rețineri unele dintre cele mai sănătoase fructe pe care le putem include în dietă. Consumul de afine este recomandat cel puțin de 2-3 ori pe săptămână, în plin sezon. Avantajul afinelor este acela că se pot combina cu aproape orice: sucuri sau smoothie, deserturi, salate de fructe, salate cu legume și brânzeturi, în iaurt alături de tărâțe sau le puteți mânca pur și simplu crude, ca gustare între mese.

Afinele reglează tranzitul intestinal și ajută în procesul fiziologic de detoxifiere

Bogate în fibre, afinele sunt foarte importante pentru sistemul digestiv. Și când spunem bogate în fibre, ne referim la 4 – 5 grame într-o singură cană de afine. Dacă le combinăm și cu cereale integrate și iaurt, avem deja o porție binemeritată de fibre suficientă pentru o zi. Fibrele, antioxidanții și alte substanțe active din afine lucrează pe mai multe fronturi. În primul rând reglează digestia, echilibrează flora intestinală și ne scapă de probleme cum ar fi indigestia, constipația, diareea sau crampele. În al doilea rând, afinele detoxifică rinichii, ficatul și colonul, susținând regenerarea acestora și videcarea lor în caz de intoxicație sau infecție.

Afinele ne apără de boli neurologice, cardiovasculare și de cancer

 De fiecare dată când mâncați o afină, gândiți-vă că mii de celule din corpul vostru vă vor mulțumi. Și asta pentru că afinele au capacitatea de a însănătoși celulele și de a distruge formațiunile cu risc tumoral. Flavonoidele din afine protejează țesuturile de efectele nocive ale radicalilor liberi.
Afinele reduc și riscul de boli cardiovasculare și boli degenerative ale sistemului nervos. Au efecte benefice asupra hipertensiunii, reduc colesterolul, reglează nivelul de zahăr din sânge, mențin sănătatea arterelor și a mușchilor inimii. În plus, facilitează circulația sângelui către creier, îmbunătățind astfel oxigenarea acestuia. Afinele susțin regenerarea celulelor neuronale și stopează evoluția unor afecțiuni cum sunt demența sau Alzheimer.
Putem privi afinele ca pe o metodă excelentă de a preveni practic aproape orice fel de afecțiune, în primul rând pentru că sunt o sursă de vitamine și minerale, dar și pentru că acționează direct asupra dezechilibrelor care se produc în organism.

Rezumând, pe scurt, efectele benefice ale afinelor sunt

  • Sărace în calorii, dar foarte bogate din punct de vedere al nutrienților
  • Proprietăți antioxidante
  • Proprietăți antivirale și antibacteriene
  • Sănătoase pentru ochi
  • Reduc riscul de cancer

Leave a comment

Lasă un răspunsAnulează răspunsul