Alergiile nu ne supără doar primăvara, atunci când înfloresc pomii, ci și în alte anotimpuri. Ambrozia, o plantă sălbatică răspândită la noi în țară, este una dintre plantele care cauzează cele mai multe alergii de toamnă.

Ce este ambrozia

 Potrivit doc.ro, ambrozia este o plantă sălbatică (buruiană), ce crește, în special, în zona de câmpie, la marginea orașelor sau în zonele neamenajate din vecinătatea terenurilor virane. Polenizarea are loc la sfârșitul verii și la începutul toamnei, înainte ca vremea să devină foarte răcoroasă. Polenul este răspândit de vânt și este atât de fin, încât nu îl putem observa cu ochiul liber, cum se întâmplă în cazul altor factori alergeni, cum ar fi puful plopilor, primăvara.

Ce trebuie să știm dacă suntem alergici la ambrozie

Cantitatea de polen de ambrozie din aer este mai mare dimineața, de aceea este posibil ca simptomele cauzate de alergia la ambrozie să fie mai puternice în prima parte a zilei. De asemenea, în zilele cu vânt puternic și uscat, concentrația de polen de ambrozie din aer crește. O persoană poate să intre în contact cu polenul de ambrozie prin simplul fapt că respiră aerul cu particule din plantă, așa că este foarte greu de evitat acest tip de polen.
Există mai multe tipuri de ambrozie, iar planta, de regulă, eliberează polenul între lunile august și septembrie. O singură plantă de ambrozie poate elibera până la un miliard de particule de polen, care dau naștere altor plante și provoacă alergii sezoniere semnificative. De regulă, polenul de ambrozie apare între lunile august și jumătatea lui octombrie, iar „vârful” este atins în luna septembrie. Cantitatea de polen din aer este, de regulă, cea mai mare între orele 10 dimineața și 3 după-amiaza, în funcție de vreme. Ploaia și temperaturile scăzute pot ajuta la scăderea concentrației de polen de ambrozie din aer.

Cauzele alergiei la ambrozie

Alergiile se produc atunci când sistemul imunitar manifestă un răspuns inadecvat la polenul de la floarea de ambrozie. În mod normal, sistemul imunitar încurajează unele modificări chimice din corp, care ajută la îndepărtarea „invadatorilor” dăunători cum ar fi virușii și bacteriile. În cazul persoanelor alergice la ambrozie însă, sistemul imunitar identifică în mod greșit polenul inofensiv și, astfel, începe să lupte împotriva polenului. O substanță numită histamină este eliberată atunci când corpul intră în contact cu polenul de ambrozie. Histamina este cea care cauzează multe dintre simptomele neplăcute ale alergiei cum ar fi secrețiile nazale, strănutul și mâncărimile la nivelul ochilor.

Care sunt simptomele alergiei la ambrozie

 Alergia la polenul de ambrozie are simptome similare cu cele ale altor tipuri de alergii, cum ar fi:
• rinita alergică, cu strănut, congestie nazală, mâncărime nazală, rinoree (nasul curge cu secreții apoase)
• conjunctivita alergica: inflamarea și înroșirea ochilor
• mâncărimi la nivelul urechilor și cerului gurii
• pierderea mirosului
• dureri de cap
• oboseală cronică și somnolență
• criză de tuse similară cu cea specifică astmului
Simptomele alergiei la ambrozie tind să se manifeste la finalul verii, până spre începutul toamnei, când polenul plantei începe să se răspândească. Pe lângă aceste simptome, alergia la ambrozie poate irita căile respiratorii superioare, ducând la tuse și respirație șuierătoare la persoanele care suferă de astm. Printre simptomele ușor de observat se află și: mâncărimile de la nivelul nasului, nasul înfundat sau rinoreea (secreții nazale abundente).

La primele semne ale alergiei este recomandat să ne prezentăm la medic

Pentru a verifica dacă este vorba de o alergie la ambrozie, trebuie să mergeți la medicul alergolog, care va folosi mai multe metode de diagnostic, fie testul alergologic cutanat cu rezultat pozitiv, fie analize de sânge. Totodată, medicul vă va întreba despre orice simptome ale rinitei alergice sau ale astmului cu care vă confruntați. Momentul din an și severitatea simptomelor, comparate cu concentrația de polen din zona în care locuiți contează foarte mult în stabilirea diagnosticului, așa că medicul va trebui să investigheze dacă polenul de ambrozie se face vinovat de alergia de care suferiți.

Tratamentul alergiei la ambrozie

Tratamentul medicamentos cuprinde, pe de o parte, tratarea simptomelor alergiei la ambrozie, cu ajutorul antihistaminicelor, cortizonului, picăturilor nazale sau spray-ului nazal. În cazurile mai acute, medicul alergolog poate recomanda picăturile sau injecțiile cu extracte alergenice standardizate.
Dacă evitarea polenului de ambrozie nu este o măsură suficientă pentru a preveni simptomele alergiei la ambrozie, puteți lua în considerare unul dintre următoarele tratamente:
medicamentele eliberate fără prescripție medicală,
steroizii cu administrare nazală,
antagoniștii receptorilor pentru leucotriene (o clasă nouă de medicamente pentru tratamentul astmului),
imunoterapia sau „vaccinul antialergic”.
Totuși, un plan de tratament bine pus la punct, împreună cu medicul alergolog, este o modalitate mai bună pentru a face față alergiei la polenul de ambrozie.

Leave a comment

Lasă un răspunsAnulează răspunsul