Beneficiile uleiului de măsline sunt recunoscute încă din antichitate, din vremea lui Hipocrate, Galen sau Diocles, când măslinele erau simbolul păcii și al gloriei. În prezent medicii și nutriționiștii au realizat că uleiul de măsline, în special cel extra virgin, deține importante proprietăți nutriționale benefice pentru menținerea sănătății.
Uleiul de măsline reprezintă cea mai bogată sursă de grăsimi nesaturate. Tocmai din acest motiv el reprezintă componenta principală a dietei mediteraneene. Uleiul de măsline este practic un suc natural care păstrează gustul, aroma, vitaminele și proprietățile curative ale măslinelor. Totodată acesta este singurul ulei vegetal care poate fi consumat neprocesat – proaspăt presat din măsline.
Beneficiile medicale ale uleiului de măsline
Uleiul de măsline este foarte bine tolerat de către stomac. Acesta previne apariția ulcerului gastroduodenal și a gastritei. În același timp stimulează secreția bilei și a hormonilor pancreatici într-un mod mai natural și mai eficient decât medicamentele prescrise de medici. Astfel, acest ulei scade incidența apariției calculilor biliari.
Uleiul de măsline previne cancerul
Uleiul de măsline conține cel puțin patru tipuri de antioxidanți care contribuie la neutralizarea radicalilor liberi care determină îmbătrânirea pielii și cancerul de piele. Potrivit studiilor, persoanele care consumă în mod regulat ulei de măsline extra virgin prezintă un risc mai mic de a dezvolta cancer de piele după expunerea la radiațiile ultraviolete.
Uleiul de măsline și bolile cardiovasculare
Ateroscleroza caracterizată prin rigiditatea arterelor, apare atunci când particule de colesterol LDL se fixează în pereții arterelor. În timp, aceste particule se dezvoltă și formează plăci care îngustează vasele sanguine, crescând activitatea inimii în încercarea de a trimite sânge oxigenat în întregul organism. Suprasolicitarea inimii poate cauza infarct miocardic sau accident vascular cerebral.
Uleiul de măsline este o sursă bogată de grăsimi mononesaturate și antioxidanți, precum clofila, carotenoizi și vitamina E. Oamenii de știință au identificat în uleiul de măsline un compus numit oleuropein, care previne oxidarea colesterolului LDL. Astfel, înlocuirea grăsimilor din dietă cu uleiul de măsline previne hipertensiunea arterială și reduce riscul unui atac de cord.
Uleiul de măsline previne diabetul zaharat
Planul nutrițional al pacienților cu diabet zaharat trebuie să conțină o cantitate scăzută de grăsime, o cantitate ridicată de carbohidrați și ulei de măsline. Potrivit studiilor, această asociere contribuie la reglarea nivelului de zahăr din sânge, spre deosebire de planul nutrițional care conține numai o cantitate scăzută de grăsimi. Deasemenea consumul de ulei de măsline este asociat cu scăderea numărului de trigliceride, un alt motiv pentru ca pacienții cu diabet să consume ulei de măsline, deoarece, de regulă, aceștia prezintă un nivel ridicat de trigliceride care îi expune riscului de a dezvolta o boală cardiovasculară.
Uleiul de măsline conține o cantitate ridicată de grăsimi monosaturate, spre deosebire de alte uleiuri, care ajută la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge. Deasemenea acest ulei este o sursă importantă de vanadiu, un mineral mai puțin cunoscut, care contribuie la stabilizarea glicemiei.
Recomandat și în curele de slăbire
Tipuri de ulei de măsline
Ulei de măsline pur – este rafinat și filtrat chimic pentru a neutraliza atât gustul puternic, cât și conținutul acid. Acest ulei este mai ieftin, dar de o calitate inferioară.
Ulei de măsline virgin – este produs fără aditivi alimentari chimici, deci nu conține ulei rafinat. Aciditatea acestuia este mai mică de 2%, în consecință are un gust plăcut. În titulatura uleiului de măsline, cuvântul „virgin” înseamnă că a fost mai puțin procesat și rafinat în timpul prelucrării.
Ulei de măsline extra virgin – provine de la prima presare a măslinelor și este considerat uleiul de măsline de cea mai bună calitate, cu o aromă perfectă și o aciditate echilibrată. Acest tip de ulei este mai puțin procesat decât uleiul de măsline virgin, și este foarte aromat.
Ulei de măsline presat la rece – când uleiul de măsline este presat a doua oară se folosește apă călduță și aburi pentru a se extrage și ultima picătură de ulei, iar căldura din timpul acestei presări captează inclusiv aroma delicată a măslinelor. Astăzi, uleiul de măsline premium este presat la rece, ceea ce înseamnă că pasta de măsline este încălzită ușor la temperatura camerei pentru a evita pierderea gustului, după care este presată la rece pentru a reține gustul o perioadă cât mai lungă de timp.
Sursa: sfatulmedicului.ro