Toamna și-a cam intrat definitiv în drepturi, iar tarabele din piețe sunt pline de legume specifice sezonului. Printre ele se numără și ceapa, de această dată nu verde ci ajunsă la maturitate. Această legumă ascunde în ea o întreagă farmacie care ne poate menține sănătoși pe tot parcursul iernii ce va să vină.
Potrivit medlife.ro, ceapa face parte din familia liliacee, care include și arpagicul, prazul și usturoiul. Legumele din această familie au fost cultivate de-a lungul secolelor nu doar pentru aromele lor puternice ci și pentru proprietățile lor medicinale. Beneficiile pentru sănătate ale consumului de ceapă pot include reducerea riscului de apariție a unor tipuri de cancer, îmbunătățirea stării de spirit și menținerea sănătății pielii și a părului.

Ce conține de fapt ceapa

 Ceapa este un aliment nutritiv dens, ceea ce înseamnă că este săracă în calorii, dar bogată în substanțe nutritive benefice, precum vitamine, minerale și antioxidanți. O cană de ceapă tocată conține 64 de calorii, 15 grame de carbohidrați, 0 grame de grăsimi, 0 grame de colesterol, 3 grame de fibre, 7 grame de zahăr, 2 grame de proteine și 10% din cantitatea zilnică necesară de vitamina C, vitamina B6 și mangan. Ceapa conține și cantități mici de calciu, fier, acid folic, magneziu, fosfor și potasiu, precum și antioxidanții quercetina și sulf.

Beneficiile consumului de ceapă pentru sănătate

A fost demonstrat științific faptul că ceapa este un bun preventiv pentru apariția diverselor forme de cancer.
Astfel legumele din familia allium au fost studiate îndelung în relație cu cancerul, în special cel colorectal și de stomac.
Ceapa este o sursă de vitamina C care ajută la combaterea formării radicalilor liberi care sunt incluși pe lista cauzelor apariției cancerului.
Ceapa previne cancerul de colon. Aportul mare de fibre al cepei este asociat cu reducerea riscului de apariție al cancerului colorectal.
Cancerul de prostată poate fi prevenit de consumul de ceapă. Într-un studiu publicat de Journal of the National Cancer Institute, cercetătorii au investigat relația dintre consumul de legume din familia allium, din care face parte și ceapa, și cancerul de prostată. Aceștia au descoperit că bărbații care consumau mai multă ceapă aveau un risc scăzut de a dezvolta cancer de prostată.
Cancerul esofagian și de stomac poate fi prevenit de consumul de ceapă. Mai multe studii au demonstrat că ceapa și celelalte legume din familia allium pot fi asociate cu un risc mult mai mic de a dezvolta un cancer de esofag sau de stomac.
Somnul și starea de spirit. Consumul de ceapă și de legume din familia allium ar putea ajuta la ameliorarea depresiei prin prevenirea excesului de homocisteină, Aceasta interferează cu producția de serotonină, dopamină și noradrenalină, care reglează nu doar starea de spirit, dar și somnul și apetitul.

Cum putem include ceapa în dietă

 În primul rând trebuie să fiți atenți la alegerea cepei. Uitați-vă după cepele uscate și ferme care au un miros discret înainte de a fi curățate.
Adăugarea de ceapă este o modalitate foarte bună de a oferi savoare mâncării, fără calorii, grăsimi sau sodiu în plus. Ceapa poate fi prăjită, fiartă, făcută pe grătar, caramelizată și folosită ca topping pentru sandvișuri, salate și sosuri.

Riscurile consumului de ceapă

Potrivit adevarul.ro, pe lângă efectul benefic al consumului de ceapă există și efecte adverse. Astfel, un consum de ceapă seara ori cu puţine momente înainte de culcare va putea produce o serie de efecte de agitaţie. Efectul de vasodilataţie şi asupra sistemului cardiovascular în general, în condiţiile în care se apropie ora de somn, nu este cel scontat şi de dorit. Totodată, atât ceapa, cât şi usturoiul vor produce o secreţie a sucului gastric prea mare, existând riscul unor arsuri, patologii de boli de reflux gastro-esofagian sau de acutizare a simptomelor de gastrită. În cazul în care cunoaşteţi că există patologii digestive colaterale, precum gastrita, ulcerul sau boala de reflux nu este indicat să consumaţi usturoi ori ceapă în exces, în special seara”, spune dr.Denisa Zaharia, medic de familie.

Leave a comment

Lasă un răspunsAnulează răspunsul