Multe dintre curțile urbane sau chiar și în suburbii nu sunt foarte generoase ca spațiu, dar un peisagist talentat te poate ajuta să obții oaza de verdeață la care visezi. Mi-a atras atenția soluția de față, chiar dacă este o grădină de prezentare într-un concurs peisagist, pentru că tratează un spațiu mic într-un mod diferit de cum te-ai aștepta.

Peisagista Hellen Williams a și câștigat în 2008 medalia de aur pentru amenajarea de față, dar cel mai important este că de la ea poți învăța trucuri bune de aplicat dacă ai o grădină mică.

Tratează curtea ca pe o încăpere din casă

Amenajarea de față este concepută pe o parcelă mică de circa 20 de mp și totuși cuprinde numeroase zone. Secretul? A fost tratată ca o încăpere în aer liber, dar una cu diferențe de nivel. Vei observa aici trei zone organizate pe verticală: partea de gard, care delimitează amenajarea, locul de luat masa, situat la înălțime și zona de relaxare cu bănci suspendate. Tranziția între zone este făcută cu ajutorul vegetației foarte inspirat aleasă și grupată atât pentru volum, cât și pentru culoare și parfum. Merită să observi cât de simplu, dar estetic este gardul, panouri din lemn cu stânghii orizontale, camuflate în mare parte de vegetație, dar care datorită nuanței deschise, devin și fundalul perfect pentru tufele de Carpinus Betulus (carpen). Acestea sunt tunse ca să arate așa, iar pe parcusul anului ele trebuie întreținute pentru a le fi dirijată forma. Apoi, locul de luat masa este frumos umbrit cu o pânză de exterior susținută de patru stâlpi ce încadrează platforma, la care se ajunge prin intermediul unei mici scări elicoidale. Zona de masă este decorată cu un tablou așezat peste panourile ce formează gardul, deci un plus de culoare, dar și senzație de cameră în aer liber.

Pentru zona de relaxare alegeți plante de mici dimensiuni

 La nivelul destinat relaxării, cu bănci în consolă, structura din lemn ce îmbracă și susține terenul săpat în adâncime, plantele sunt special alese mai mici. Straturile de flori sunt frumos grupate, inclusiv cele înglobate în mobilierul din lemn și până la crini, ceapă decorativă și hortensii în spate, către gard, complimentate de iarbă decorativă și ienuperi. Multe varietăți de plante cu frunze diferit colorate, care aduc un plus de textură, culoare și care te invită să le atingi. Florile cele mai bogate sunt situate cel mai în spate, iar cele cu tije lungi și subțiri mai în față, totul gândit pentru ca fiecare tip de plantă să poată fi remarcată și admirată.
În zona unde terenul este acoperit cu lemn, jardiniere cu plante combinate prelungesc zona de verde, casă spun așa. Și pentru a nu exista probleme în privința rezistenței lemnului jardinierelor sub acțiunea apei, interiorul lor a fost îmbrăcat cu material geotextil. La exterior lemnul este vopsit cu Sadolin și protejat cu lacuri din aceeași gamă, dar peisagista Hellen Williams s-a jucat cu nuanțele de alb și lemn natur pentru a crea contraste plăcute și a imprima sezanția de spațiu luminos. O grădină în miniatură ca o adevărată cameră de zi în aer liber, unde te poți bucura de soare, te poți proteja de el, poți admira de la înălțime grădina la un pahar cu băutură răcoritoare sau te poți bucura de plante și să le observi de aproape, având peste tot acces cu ușurință, inclusiv pentru îngrijirea lor.
Bineînțeles că aceasta este doar o sugestie pentru amenajarea unei curți de mici dimensiuni. Fiecare este liber să își facă amenajarea așa cum dorește. Noi vă urăm mult succes!

Leave a comment

Lasă un răspunsAnulează răspunsul