E vară, căldura ne toropește pe toți, și visăm la aerul condiționat care să aducă răcoare în casă. Unii dintre noi nu își pot instala aerul condiționat, fie din cauză că nu le face bine la sănătate, sau din cauza prețului relativ mare al unor astfel de instalații.
Există însă multe alte soluții care să înlocuiască aerul condiționat. Până la urmă în trecut nu existau instalațiile de aer condiționat, iar menținerea unei temperaturi ambientale în casă pe timpul verilor călduroase era perfect posibilă.

În primul rând acoperiți geamurile

 Pe timpul zilei trageți storurile, jaluzelele sau draperiile, imediat ce soarele începe să bată în geam. Veți împiedica astfel căldura să pătrundă în casă. Descoperiți geamul doar la venirea serii, când căldura se mai potolește. Atenție însă, draperiile sau storurile trebuie să fie de culori deschise, deoarece culorile închise, (negre, bleumarin, maro) atrag căldura. O altă metodă eficientă este aplicarea pe geamuri pe timpul zilei a unor folii de aluminiu. Aceste folii reflectă razele solare și implicit căldura emanată de acestea.

Mențineți geamurile deschise pe timpul nopții

Pentru a răcori casa este bine ca pe timpul nopții geamurile să fie deschise. În acest caz e bine să montați plase împotriva insectelor, pentru ca acestea să nu pătrundă în interior. Lăsați și ușile din interiorul casei deschise, astfel încât aerul răcoros de afară să circule. Este bine ca peste noapte să lăsăm deschise și ușile dulapurilor din bucătărie și ale șifonierelor, deoarece acestea acumulează căldură pe timpul zilei. Asigurați-vă însă că vă veți trezi suficient de devreme pentru a închide geamurile (în jur de 5-7 dimineața).

Ventilatoarele pot fi un remediu împotriva căldurii

 Atenție însă, ventilatoarele cu picior sau cele de masă ne pot face mai mult rău decât bine. Acestea vor creea un curent de aer care ne poate afecta sănătatea. Cele mai indicate sunt ventilatoarele de tavan. Pentru a crea o senzație de aer condiționat, puteți pune un PET de 2 litri cu apă la congelator, iar după ce apa îngheață așezați-l într-un bol sub ventilator. În acest fel, palele ventilatorului vor împrăștia răcoarea pe măsură ce gheața se topește.

Închideți toate sursele de căldură

Evitați pe cât posibil utilizarea cuptorului pe timpul zilei (atât cuptorul aragazului, cât și cel cu microunde). Becurile incandescente reprezintă și ele o sursă importantă de căldură, de aceea este recomandată înlocuirea lor cu cele fluorescente cu lumină rece. Închideți computerul, televizorul și alte aparate electrocasnice pe care nu le folosiți. Indicat este să le scoateți complet din priză, nu doar să le opriți din telecomandă.

Nu faceți abur în casă

Pe timpul verii, când afară este foarte cald este important să nu creștem temperatura din casă. De aceea trebuie eliminată orice activitate care produce aburi. Pe cât posibil, evitați pe timpul zilei să faceți dușuri sau băi fierbinți, să gătiți, să spălați vase sau rufe. Amânați toate aceste activități până la căderea serii, atunci când atmosfera de afară se mai răcorește.

Copacii sau vița de vie reprezintă o barieră în calea căldurii

Dacă locuiți la curte este indicat să plantați în jurul casei copaci care să vă umbrească locuința. Sunt recomandați arborii care își pierd frunzele pe timpul iernii, deoarece atunci vom avea nevoie de căldură. Dacă nu aveți cum să plantați copaci vița de vie este la fel de bună pentru a feri casa de razele directe ale soarelui pe timpul verii.

Leave a comment

Lasă un răspunsAnulează răspunsul