În ultimele două decenii, popoarele evoluate din Europa și America sunt sfătuite prin toate mijloacele media sa consume cel putin doi litri de apa pe zi. Știți și voi, ”Pentru sănătatea dumneavoastră consumați minimum doi litri de lichid pe zi”.
Nuanțând ideea, dr. Pamila Brar de la clinica Scripps Health, din San Diego, California, le recomandă bărbaților sa bea zilnic chiar si 3 litri de apă, iar femeilor sa bea 2,2 litri, într-u cât bărbații au o masă musculară mai mare și au nevoie de o hidratare mai bună, potrivit Factroom.
Dar și aceste indicații au o valoare orientativă. Cei expuși la eforturi și la muncă grea au nevoie suplimentară de apă, îndeosebi pentru a completa ceea ce se elimină prin transpirație. Nu sunt scutiți nici consumatorii de ceai, cafea sau alcool, deshidratați și ei prin efectul diuretic al acestor produse.
Ceea ce ne deranjează însă nu este insistența cu care suntem îndemați să bem apă, cât faptul că, bând în permanență apă, începem s-o suportăm din ce în ce mai greu, adesea simțind chiar o repulsie pentru această importantă prescrispție medicală cu caracter general. Ce-i de făcut?

Bioritmurile apei

Cu nimic nu se obisnuiește mai bine organismul nostru decât cu ritmul biologic. Doi litri, băuți la întâmplare, sunt într-adevăr o povară. Dar altceva este dacă ne facem un sistem din a bea un pahar mare cu apă dimineața, imediat după trezire, altul înainte de fiecare masă și câte unul înainte de fiecare gustare.
Bând apa la ore fixe și respectând un anumit ritual, organismul începe să simtă nevoia apei, atunci când soseste momentul și simte un disconfort dacă nu-și primeste porția la timp.
Unii s-au obișnuit să-și ofere o mică porție de apă la ore fixe și umblă în permanență cu o sticlă de apă la ei. Nici asta nu e rău. După un timp, ei vor constata că, dacă au uitat să-și ia sticla, li se face sete exact la ora potrivită.
Pe scurt, băutul apei poate ajunge să țină de ritmurile vieții noastre coditiene, așa cum sunt și somnul sau mâncarea. Dacă am ajuns în asemenea fază, băutul apei nu mai este o povară. Devine o necesitate și n-o putem ocoli.

Apa ca tabiet

Multe tabieturi se instalează pe nesimțite în firea noastra: fumatul, cafeaua, iar pe vremuri (azi un obicei cam dispărut) lingurița cu dulceață. Dupa ce ai terminat o lucrare, iți faci tabietul si bei o cafea. Ce te oprește să-ți faci tabietul si să bei un pahar cu apă?
Servit pe îndelete, paharul cu apă poate să te încânte cu ceva din acea ambianță, care te-a fermecat la prima ceașcă de cafea sau la prima țigară. Teste efectuate de unii cercetători au confirmat că mulți cafegii sunt seduși mai mult de ambianța unei cești cu farfurioara atrăgătoare, decât de cafeaua în sine. Lasă-te sedus la un pahar atrăgător, cu farfurioara lui superbă, și încearcă varianta apă.
N-aș spune asta, daca n-aș ști ca în România de acum vreo șapte decenii se obișnuia mai rar cafeaua. Era socotită obicei turcesc. Musafirilor cu fason european li se oferea o linguriță de dulceață și un pahar cu apă. Paharul, apa, lingurița, dulceața, cam asta oferea gazda.

O idee simplă: setați alarma

Unii au toata bunăvoința să bea chiar și toată apa deodată, dar uită s-o facă. Își aduc aminte după 2-3 zile. Soluția pentru aceștia este să-și seteze alarma, ca să sune la ore fixe, când își vor bea paharul cu apă.
Nu-i o glumă. Provocat zilnic la ore fixe, organismul va începe să intre în ritm și veti descoperi că vi se face sete exact la ora când trebuie, fără să mai sune alarma. E suficient. Scopul a fost atins.

Mănâncă apa

Nu este neapărat necesar sa bei apa ca atare. Numeroase alimente conțin apă multă, iar consumul lor abundent înseamnă abundență de apă.
Iată câteva exemple din fructele și legumele cu conținut foarte bogat de apă: castravete, salata verde, țelina, ridichi, roșii, ardei gras, conopida, pepene verde, spanac, căpșuni, broccoli, grapefruit, caise, cireșe, struguri, dovlecei.
Singura conditie este să fie mâncate crude sau, eventual, fierte înăbușit în aburi. Prin alte mijloace de preparare termică, apa se evaporă pe parcurs și nu consumăm decât partea solidă, respectiv fără apă.
Măcar așa, apa conținută în fructe și legume completează (deși nu inlocuiește) paharul cu apă limpede pe care trebuie să-l bem zilnic.

Leave a comment

Lasă un răspunsAnulează răspunsul