Chiar dacă ne aflăm aproape la mijlocul lunii octombrie, pe tarabele din piețe mai găsim vinete. Și ar fi bine să profităm de ele, atâta timp cât încă mai sunt disponibile. Le vom găsi și mai încolo, în Super-market-uri, dar nu sunt la fel de bune și de gustoase ca cele de sezon.
Vinetele sunt considerate printre cele mai sănătoase alimente pe care este bine să le consumăm acum cât sunt în sezon. În afară de clasica salată de vinete cu care suntem obișnuiți, mai există o mulțime de rețete simple pe care le puteți face.

La ce sunt bune vinetele

 Potrivit eva.ro, o vânătă are aproximativ 20 de calorii, astfel că vă puteți baza pe ele dacă vreți să scăpați de kilogramele în plus. Deasemenea o vânătă mai furnizează corpului 0,8 grame de proteine, 0,15 grame de grăsimi, 2,5 grame de fibre, 4,82 grame de hidrați.
Deasemenea o ceașcă cu vinete tăiate asigură 10% din necesarul zilnic de fibre, 3% din necesarul zilnic de vitamina C, 5% din necesarul zilnic de potasiu, 2% din necesarul zilnic de magneziu, 5% din necesarul zilnic de vitamina B6 și 1% din necesarul zilnic de fier.

De ce este bine să mâncăm vinete și cum contribuie ele la starea noastră de sănătate

Vinetele mențin inima sănătoasă

 Deoarece sunt o sursă excelentă de fibre, vitamina B6, vitamina C, potasiu și magneziu, consumul de vinete are un rol benefic asupra sănătății inimii, protejând-o de boli grave. De asemenea, potrivit specialiștilor, vinetele mai conțin flavonoizi care reduc riscul de infarct.

Vinetele scad colesterolul rău din organism

Cercetările arată că vinetele au capacitatea de a scădea nivelul colesterolului rău, datorită unei substanțe din comținutului lor, și anume, acidul clorogenic. Acesta are o acțiune puternică împotriva radicalilor liberi, favorizând astfel scăderea colesterolului rău și oferind protecție împotriva virușilor și a bacteriilor.

Efectul anticancerigen al vinetelor

S-a demonstrat că polifenolii au capacitatea de a preveni apariția cancerului, iar vinetele abundă în acești nutrienți. Acidul clorogenic și antocianinele care funcționează ca niște antioxidanți puternici protejează corpul de efectul radicalilor liberi, prevenind creșterea tumorilor și dezvoltarea celulelor canceroase.

Vinetele ne protejează creierul

Consumul regulat de vinete aduce beneficii asupra creierului, ajutând la îmbunătățirea funcțiilor cognitive. O substanță numită nasunină, care se regăsește în special în coaja vinetelor este un puternic antioxidant care protejează celulele creierului. Tot această substanță facilitează o bună circulația a sângelui la nivel cerebral, astfel că se îmbunătățesc funcțiile cognitive.
În concluzie, putem spune că vinetele, dincolo de faptul că sunt extraordinar de gustoase au și o mulțime de efecte benefice asupra organismului. Așa că ar fi păcat să nu profităm de ele și să le consumăm ori de câte ori avem ocazia.

Leave a comment

Lasă un răspunsAnulează răspunsul