Gelozia este unul dintre cele mai discutate subiecte în ziua de azi.Gelozia este un lucru teribil; seamănă cu iubirea, dar e contrariul ei; nu vrea binele obiectului iubit, ci dependenţa lui şi triumful asupra lui.
Potrivit site-ului www.psihologi-oradea.ro gelozia poate fi normală sau mai bine zis, cu funcţie adaptativă, atâta vreme cât produce efecte benefice asupra cuplului şi a partenerilor ca indivizi sau poate fi anormală, iar aici ne referim mai ales la gelozia morbidă, patologică.
Gelozia poate fi considerată adaptativă când produce un semnal de alarmă asupra partenerilor, care îşi vor schimba atitudinea şi comportamentele în beneficiul cuplului. Astfel, un partener care simte că celălalt preferă compania altor oameni pentru a întreprinde anumite activităţi, ar putea încerca să participe la acele activităţi la care era absent până atunci, cei doi ajungând astfel să petreacă mai mult timp împreună şi deci, să elimine pericolul unei despărţiri. Pentru unele persoane, gelozia nativă a partenerilor este chiar o dovadă de dragoste din partea acestora, astfel încât ele primesc confirmarea că sunt apreciaţi şi doriţi de partener. Manualul de diagnostic al tulburărilor mentale (DSM IV) surprinde gelozia în cadrul tulburărilor delirante, atunci când “tema centrală a delirului persoanei o constituie faptul că soţul sau soţia sau amanta/ amanul este infidel/ă. La această convingere se ajunge fără cauză cuvenită şi se bazează pe interferenţe incorecte susţinute cu mici fărâme de probe care sunt colectate şi utilizate spre a justifica delirul. Individul cu delir îşi confruntă de regulă partenerul şi încearcă să intervină în presupusa infidelitate (restrânge autonomia partenerului, îl urmăreşte în secret, investighează presupusul amant sau amantă, îşi atacă partenerul).

Este gelozia o formă de paranoia?

Se consideră în general că gelozia devine un caz patologic atunci când persoana în cauză se manifestă atât împotriva celor din jurul său, dar și împotriva sa. De foarte multe ori geloșii interpretează negativ absolut tot ce face partenerul și trag astfel concluzii de-a dreptul catastrofale.Ei pornesc într-o vânătoare de indicii care să le confirme propria lor proiecție mentală asupra comportamentului partenerului.De aici la paranoia este un singur pas. Din păcate extrem de mic.
Nici unul dintre parteneri nu are din păcate, singur, mijloacele de a-l ajuta pe cel gelos să iasă din scenariul său sumbru și obsesiv. Neliniștea gelosului rămâne incontrolabilă, obsedantă și, mai ales progresivă.
După ce a trecut printr-un tratament de psihoterapie, Patricia C., de 39 de ani a ajuns să divorțeze de soțul ei mult prea gelos. „Pentru a evita certurile, am rupt legăturile cu toți prietenii, până în ziua în care mi-am dat seama că nu mai îndrăzneam să fac absolut nimic. Eram în pragul depresiei”.

Există terapie și pentru gelozie

Terapia comportamentală îi permite gelosului să devină conștient de tot ce este excesiv în felul său de a raționa și acționa.
Tehnicile de restructurare cognitivă vizează disputarea gândurilor absurde și nerealiste prin întrebări logice și pragmatice. Scopul principal al terapiei este acela de a-l face pe pacient să conștientizeze automatismele cognitive iraționale pe care le aplică comportamentului partenerului.

Este gelozia o dependență afectivă?

Gelozia ține mai întâi de dorința de a-l poseda pe celălalt. Gelosul nu vrea ca celălalt să-i scape. În spatele acestei dorințe de posesie se ascunde o stare de dependență afectivă.

Ai încredere în tine însuți

O muncă asupra stimei de sine se dovedește absolut necesară. Dacă gelosul nu se simte bine fără partenerul său sau se crede amenințat să îl piardăîn favoarea unei a treia persoane, aceasta se întâmplă pentru că el se subestimează. Se gândește că poate nu e demn de afecțiunea pe care o primește. A învăța să ai încredere în propria persoană pentru a avea încredere în celălalt este un proces ce poate dura unul, doi sau chiar trei ani

Cine e mai gelos, femeia sau bărbatul

Studiile ne arată că gelozia este un sentiment întâlnit atât laa femei cât și la bărbați.În ceea ce privește frecvența și intensitatea geloziei, ambele sexe sunt la egalitate. Diferă doar cauzele. La femei gelozia provine dintr-o cunoaștere superficială a partenerului, determinată de ideea că bărbatul este un veșnic cuceritor. Gelozia feminină are o structură paranoică.
La bărbați, gelozia este provocată de orgoliu. Ei nu pot tolera „să fie făcuți de rușine”. Se poate concluziona că femeile au, poate, mai multe manifestări de gelozie, dar geloziile patologice sunt, cu siguranță, mai puternice în manifestări comportamentale și emoționale la bărbați.

Leave a comment

Lasă un răspunsAnulează răspunsul