Producția de carne și lactate implică aproape 70% din consumul mondial de apă dulce, adică 38% din totalul terestru și 19% din emisiile globale de gaze cu efect de seră.

„Adoptarea unei alimentații de tip vegetarian este vitală pentru a salva lumea de la foamete, mai ales din cauza lipsei din ce în ce mai acute de combustibil și din cauza impactului pe care îl are schimbarea climatică asupra populației”, informează o declarație emisă de către Organizația Naiunilor Unite în The Guardian.

Printre alte date, buletinul informativ susține că singura posibilitate de a reduce substanțial impactul ambiental o reprezintă modificarea drastică a regimului alimentar la nivel mondial prin renunțarea la produsele de origine animală.
Profesorul Edgar Hertwich semnalează faptul că producția de produse de origine animală cauzează mai multe daune decât producția de material de construcție precum cimentul, plasticul sau metalele. Biomasa și culturile pentru animale sunt la fel de dăunătoare ca arderea combustibililor fosili.
În buletinul informativ este specificat și faptul că producția de carne și lactate implică aproape 70% din consumul mondial de apă dulce, adică 38% din totalul terestru și 19% din emisiile globale de gaze cu efect de seră.
Se estimează că în anul 2050 populația va ajunge la 9,1 miliarde de persoane. Conform cercetărilor Programului Națiunilor Unite pentru Mediu, în acest ritm al perpetuării dietei bogate în carne și produse lactate, resursele se vor epuiza până atunci.

Producția de carne și lactate implică aproape 70% din consumul mondial de apă dulce, adică 38% din totalul terestru și 19% din emisiile globale de gaze cu efect de seră.

Beneficiile unei diete vegetariene
Adoptarea unui regim alimentar de tip vegetarian reprezintă o formă responsabilă de a-ți întreține sănătatea și forma fizică. Acest tip de dietă se bazează pe o amplă varietate de alimente sățioase care sunt delicioase și sănătoase. Vegetarienii evită carnea și peștele. Cei care includ în regimul lor alimentar produsele lactate și ouăle se numesc ovo-lacto-vegetarieni. Veganii (vegetarienii get-beget) nu consumă deloc carne, pește, ouă sau produse lactate. Deşi ovo-lacto-vegetarienii sunt cei mai numeroşi, dietele de tip vegan sunt cele mai indicate deoarece reduc foarte mult riscurile apariţiei unor probleme de sănătate.

Iată câteva dintre avantajele unui acest tip de regim alimentar:
1. O inimă sănătoasă. Vegetarienii au un nivel al colesterolului mult mai scăzut decât al persoanelor care consumă carne, bolile cardiace fiind foarte rar întâlnite printre vegetarieni. Acest lucru se datorează faptului că alimentele vegetariene conţin, de obicei, puţine grăsimi saturate şi nu conţin aproape niciun pic de colesterol, acesta fiind regăsit mai ales în produsele din carne, în lactate şi în ouă.

2. Tensiune arterială scăzută. Un număr impresionant de studii (unele încă din anii ’20) demonstrează că vegetarienii au o tensiune arterială mult mai bună şi mai echilibrată decât persoanele care au un regim alimentar bogat în produse din carne. De asemenea, o dietă vegetariană aduce şi un alt avantaj – reducerea cantităţii de sodiu ingerată prin mâncare. Un stil de viaţă vegetarian, însoţit de activităţi fizice şi sport poate înlocui pastilele pentru reglarea tensiunii arteriale.

3. Controlează diabetul. Cele mai recente studii în domeniul medical demonstrează că o dietă bogată în carbohidrați complecși (care se găsesc exclusiv în alimentele de origine vegetală) și lipsită de grăsimi este metoda cea mai indicată pentru a avea un regim alimentar echilibrat și indicat pentru persoanele care sunt diagnosticate cu diabet. În cazul diabeticilor insulino-dependenți, o dietă vegetariană ar putea reduce necesitatea de insulină (din punctul de vedere al dozei recomandate).

4. Previne cancerul. Studiile efectuate pe grupuri de vegetarieni demonstrează faptul că rata mortalității este mai mică în rândul celor care au adoptat acest stil de viață. De asemenea, incidența apariției cancerului mamar este mult mai mică în țările în care locuitorii consumă în general produse vegetale.

De ce dietele vegetariene ne protejează împotriva cancerului?
În primul rând, mâncărurile de tip vegetarian conțin mai puține grăsimi și au mai multe fibre decât dietele care conțin multă carne. De exemplu, vegetarienii consumă, în general, o cantitate mai mare de betacaroten, lucru care ajută în prevenirea cancerului pulmonar. Mai mult decât atât, un alt studiu arată că zaharurile naturale conținute de produsele lactate pot augmenta riscul apariției cancerului ovarian la femei. Încă nu se cunosc toate beneficiile aduse de regimul vegetarian în lupta anti-cancer, însă se fac în continuare studii și cercetări. De exemplu, cercetătorii nu sunt încă siguri de ce vegetarienii au mai multe globule albe în sânge – unele dintre ele supranumite „celule ucigașe”, celule care sunt capabile să caute și să distrugă celulele canceroase din corp.

Relația cu calciul
Pentru vegetarieni, probabilitatea de a dezvolta calculi biliari sau renali este mult mai mică. Mai mult decât atât, vegetarienii pot avea un risc mai mic de a suferi de osteoporoză deoarece consumă foarte puține proteine animale sau chiar deloc. Un consum ridicat de proteine animale augmentează pierderea calciului din oase. Substituirea produselor animale cu cele vegetale reduce aceste pierderi de calciu, lucru care înlesnește apariția osteoporozei.