În cazul în care vă pregătiți să deveniți părinți și aveți în casă un animal de companie (câine, pisică, etc), vă întrebați probabil dacă este o idee bună ca bebelușul să stea sub același acperiș cu prietenul necuvântător.

Ce se întâmplă dacă aveți în casă un câine sau o pisică

Potrivit doc.ro, primul an de viață al copilului este important când vine vorba de alergiile la părul animalelor, spun experții. Un studiu desfășurat pe o perioadă de 18 ani a demonstrat că, expunerea copiilor mici la părul de pisică sau de câine a avut un efect mic asupra alergiilor dezvoltate mai târziu, la vârsta adultă. Mai mult, expunerea la părul de animale a scăzut riscul de alergii în cazul unora dintre copii dacă aceștia au stat în primul an de viață în preajma unui câine sau unei pisici.
Potrivit altor studii, animalele de companie pot reduce riscul de alergii și de astm în cazul bebelușilor, dar necuvântătoarele pot transmite alte afecțiuni, așa că este important să știți câteva lucruri esențiale.

Cum evităm riscurile de îmbolnăvire ale bebelușului

 Chiar dacă prezența animalelor de companie în preajma copiilor este benefică, nu trebuie să uităm și de potențialele riscuri. Trebuie să fim foarte atenți ca cel mic să nu găsească prin casă o jucărie de a câinelui sau pisicii, pe care să înceapă să o „ronțăie”. Câinii au foarte multe bacterii în cavitatea bucală, cu care nu este de dorit să intre în contact gura sau fața bebelușului. Anumite bacterii cum ar fi Campylobacter sau Salmonellași unii paraziți se pot transmite foarte ușor de la animal la adult sau copil. Mai mult decât atât câinii și pisicile se ling peste tot, adunând astfel bacterii în cavitățile bucale din zonele în care se ling. Pentru a vă menține copilul în siguranță nu lăsați animalul de companie să îl lingă pe cel mic pe față sau pe gură. Deasemenea după ce ați mângâiat cîinele sau pisica spălați-vă bine pe mâini cu apă și săpun înainte de a atinge copilul.
Încercați deasemenea să păstrați jucăriile câinelui sau pisicii în zone în care copilul nu are acces, astfel încât micuțul să nu fie tentat să le bage în gură.

În cazul în care copilul este mușcat sau zgâriat de pisică, mergeți imediat la medic

Dacă vreodată copilul este zgâriat su mușcat de pisică, prezentați-vă de urgență la medic. Pisicile pot transmite „boala zgârieturii de pisică” pe care oamenii o pot lua foarte ușor de la pisicile infectate cu bacteria Bartonella henselae. Totodată nu uitați să țineți litiera pisicii cât mai departe de zona în care își petrece copilul timpul, pentru a-l împiedica să vină în contact cu fecalele pisicii și să ia paraziți din acestea.

Leave a comment

Lasă un răspunsAnulează răspunsul