Internetul are o influență mare asupra modului nostru de gândire, inclusiv asupra modului în care ne folosim memoria. Specialiștii spun însă că această influență nu ar fi tocmai pozitivă în cazul memoriei.
Google, Facebook, Wikipedia și alte multe surse de informare schimbă modul în care ne formăm amintirile. Acum avem la dispoziție, instantaneu, orice sursă de informare, în cazul în care memoria începe să ne lase exact atunci când avem mai multă nevoie de ea.
Ceea ce se întâmplă este așa zisul „efect Google”, studiat de psihologii de la Universitatea Columbia, arată Revista Science. De multe ori când nu ne amintim ceva, avem la dispoziție alte surse de informare, cum ar fi rudele, colegii, sau prietenii, motiv pentru care aceștia servesc ca sursă de informare externă.
Internetul oferă o infinitate de surse de informare
Însă Internetul oferă mult mai mult decât aceste surse, cu mult mai puțin efort. „Avem și ceva dependență de Internet, ne așteptăm să obținem informații ori de câte ori vrem să știm ceva”, spune Betsy Sparrow, profesor de psihologie la Universitatea din Columbia.
Experimentele au arătat că în cazul în care ne așteptăm ca informația să fie stocată într-un computer, ne vom aminti mai puțin decât în cazul în care știm că informațiile vor fi șterse din memoria umană și nu le mai putem regăsi.
Memoria noastră nu cedează totuși complet, când știm că informația este stocată în computer, avem șanse mai mari să ne amintim în care folder este respectiva informație. Astfel că, efectul Google este că, în prezent, avem tendința să ne amintim mai curând unde sunt lucrurile și cum putem să le găsim.
Efectul Google nu ar fi unul negativ
Sursa: https://ziare.com
Trebuie să te autentifici pentru a publica un comentariu.