Cu siguranță răspunsul este DA. Totul depinde de noi, dacă ținem cont de câteva sfaturi esnțiale. Nu trebuie decât să ținem cont de câțiva factori care ne vor duce automat la vizite mai rare pe la benzinării. Banii nu cresc în copaci, așa că e firesc să vă doriți cheltuieli cât mai mici când vine vorba despre mașină.
Planificați călătoriile cu mai multă atenție
Dacă plecați cu mașina fix în ora de vârf, oră aproximativ cunoscută în fiecare oraș, este clar că veți sta cu mașina foarte mult în trafic, iar carburantul se va consuma chiar dacă roțile aproape că nu se învârt timp de minute întregi. Este suficient să plecați mai devreme sau mai târziu cu zece minute pentru a scăpa de aglomerațioa din trafic. Pentru asta puteți folosi și aplicația Waze, pe care majoritatea o avem pe telefon, și care ne arată orele la care traficul este mai liber pentru ruta aleasă.
Nu cărați lucruri inutile în mașină
Mulți conducători auto au în portbagaj tot felul de lucruri inutile, rămase acolo din timpul concediului de astă vară. Sau cutii pe jumătate goale care abia așteaptă să ajungă la lada de gunoi, sau sacoșe cu cumpărături uitate de săptămâna trecută, sau sticle cu băuturi pe care nu le-ar mai bea nici cel mai însetat om de pe planetă. Toate acestea fac mașina mai grea, iar cu cât este mai grea, cu atât va consuma mai mult.
Mare grijă la aerodinamica mașinii
Mai țineți minte când v-ați cumpărat portbagajul ăla exterior pentru călătoria de acum doi ani, și pe care l-ați lăsat pe mașină? Cutia aia mare de pe acoperiș și barele transversale strică aerodinamica mașinii, ceea ce duce la creșterea consumului de carburant. Același lucru este valabil și pentru suporturile de biciclete sau de schiuri montate și uitate pe mașină. Așa că dacă ați terminat de cărat diverse chestii pe acoperișul mașinii, demontați accesoriile suplimentare.
Gândiți-vă bine dacă aveți nevoie de aerul condiționat
Aerul condiționat în mașină este minunat, mai ales în zilele cu temperaturi năucitoare de vară. Dar dacă nu simțiți că aveți nevoie de răcoare suplimentară, dezactivați AC-ul pentru a economisi carburant.
Nu uitați însă că este bine să porniți aerul condiționat din când în când chiar și iarna, pentru a asigura funcționarea corectă a compresorului. În plus, folosirea aerului condiționat dezaburește rapid geamurile.
Verificați regulat presiunea din pneuri
Presiunea scăzută în anvelope duce inevitabil la un consum mai ridicat de combustibil și, în plus, poate deteriora prematur cauciucurile. Așa că faceți o vizită la o vulcanizare sau benzinărie cel puțin o dată pe lună, ca să vă asigurați că presiunea e cea recomandată de producător.
Folosiți cât mai mult frâna de motor
Dacă în trafic trebuie să încetiniți ușor și fără riscuri, puteți folosi fără griji frâna de motor. Asta înseamnă să schimbați viteza dintr-o treaptă superioară în una inferioară. Astfel sistemul de frânare e folosit mai rar, ceea ce duce la prelungirea vieții componentelor, iar motorul consumă aproape zero atunci când e folosit pentru frânare. Bineînțeles că dacă aveți nevoie de frâne trebuie să le folosiți cu maximă încredere.
Și nu în ultimul rând, fiți blând cu pedalele
Cu cât apăsați mai ușor pedala de accelerație și ajungeți cât mai repede în cea mai mare treaptă de viteză, cu atât o să vizitați mai rar benzinăriile pentru alimentare. Este evident că mașina va consuma mai mult atunci când este condusă cu viteză mare, așa că respectați limitele de viteză și nu vă aventurați în depășiri inutile dacă vreți să economisiți bani la pompă.
În același timp, la drum lung, s-ar putea ca viteza de croazieră care vă oferă cel mai mic consum de combustibil să fie mai mică decât limita legală de viteză. Așa că verificați manualul de utilizare al automobilului pentru a ști exact ce poate să facă mașina pe care o conduceți.