Odată cu apropierea sezonului rece, trebuie avută în vedere pregătirea centralei termice din casă pentru iarnă. Asta înseamnă că trebuie efectuate o serie de acțiuni care să permită funcționarea corespunzătoare a aparatului de încălzire, iar la unele dintre acestea se recomandă apelarea la servicii specializate, inclusiv verificarea tehnică periodică cel puțin odată la doi ani de către o firmă autorizată ISCIR.

Pregătiri de iarnă cu sau fără specialist

 Una dintre acțiunile frecvente care este obligatorie însă înainte de punerea în funcțiune a centralei este aerisirea caloriferelor din încăperile locuinței pentru eliberarea surplusului de aer. În caz contrar, aerul se ridică în partea superioară a caloriferului, iar transferul termic realizat de la apa din calorifer nu este la randamentul optim. Aerisindu-le, radiatoarele vor încălzi uniform, pe toată suprafața, iar instalația de încălzire va funcționa la parametrii doriți. Deasemenea este indicat să verificați și bateriile din termostat pentru a vă asigura că centrala va porni atunci când este nevoie.
Aceste acțiuni pot fi realizate foarte ușor chiar de către utilizator, la fel ca și verificarea presiunii de apă din instalție, dacă acesta cunoaște parametrii optimi de funcționare. Astfel, urmărind datele indicate de manometrul centralei, trebuie avut avut în vedere faptul că valoarea minimă a presiunii este între 1 și 1,5 bari când caloriferele sunt reci, atât vara cât și iarna, respectiv până în 2,5 bari când caloriferele sunt calde.
Cât despre curățarea filtrelor de sub centrală, aici se recomandă intervenția unui specialist.

Reglaje pentru economie

 Reglajele la butonul de apă caldă al centralei pot duce la o economisire a gazului. Astfel, trebuie să obținem la robinet apă caldă fără a o combina cu apă rece. Butonul la care facem referire este, uneori, reglat la maxim, iar centrala , iar la folosire de multe ori apa caldă o răcim la robinet cu apă rece, ceea ce înseamnă că folosim apa de două ori. În plus, consumăm inutil și gaz.

Evitați șocurile de presiune

Evitați șocul de presiune și prelungiți durata de viață a schimbătorului bitermic, o piesă al cărei preț poate ajunge la jumătate din costul centralei, efectuând o acțiune destul de simplă: după folosirea apei calde învârtiți robinetul spre rece și apoi închideți-l. Este o măsură la îndemână pentru a evita șocul de presiune și a prelungi durata de funcționare a piesei.

Folosiți un stabilizator de tensiune

 Evitați eventualele oscilații ale tensiunii de alimentare a centralei termice care pot afecta placa electronică prin montarea unui stabilizator de tensiune la priza aparatului de încălzire. Oscilațiile de tensiune pot duce la deteriorarea plăcii de bază a centralei al cărei preț este destul de ridicat.

Luați măsuri pentru dedurizarea apei

În cazul în care locuiți într-o zonă în care nu există alimentare cu apă curentă de la rețeaua stradală și faceți alimentarea de la o fântână sau de la un puț forat se recomandă achiziționarea unei centrale termice cu două schimbătoare de căldură – unul pentru prepararea apei calde menajere, un altul pentru încălzire. Pentru schimbătorul utilizat pentru apa caldă este obligatorie montarea pe conducta de apă rece a unui filtru decantor și a unui filtru dedurizator, acestea fiind necesare pentru dedurizarea apei captate din pânza freatică.

SURSA: edifica.ro

Leave a comment

Lasă un răspunsAnulează răspunsul