Dacă aveți o casă sau o cabană situată într-o zonă în care nu există o rețea de gaze naturale, atunci s-ar putea să aveți o problemă cu încălzirea pe timp de iarnă și cu obținerea apei calde menajere. Pentru aceasta există mai multe soluții cum ar fi o centrală termică pe lemne, pe peleți, sau, de ce nu, pe GPL (Gaz Petrolier Lichefiat).
Prețul lemnului de foc crește pe zi ce trece, astfel încât lemnul devine tot mai mult o resursă rară și scumpă de încălzire. De aceea este bine să ne gândim și la alte resurse de energie. Cum energia electrică este și ea destul de scumpă, de ce nu am apela la o sursă alternativă de energie cum este GPL-ul, gazul petrolier lichefiat, folosit de altfel și la automobile?
Potrivit tion.ro, o opțiune modernă sunt buteliile cu propan. Este o variantă cu mai multe avantaje comparativ cu lemnele de foc, din ce în ce mai scumpe.
Suntem obișnuiți ca, atunci când se face referire la tipurile de gaz, butan sau propan, să ne gândim la butelia pentru aragaz și la consumul de gaz al autoturismelor alimentate cu GPL auto. Practic, butanul și propanul (denumite GPL) au mai multe tipuri de întrebuințări.

Propanul, alternativă pentru consumul casnic

 Pentru consumul casnic, buteliile cu propan reprezintă o alternativă pentru încălzire și obținerea apei calde menajere, acolo unde nu există posibilitatea de branșare la rețeaua de gaz natural. Încălzirea se face prin racordarea buteliilor încărcate cu propan de capacitate mare (35 kg propan) la centrala termică, iar numărul buteliilor racordate la acest sistem depinde de consumatorii și necesitățile fiecărei case. Majoritatea centralelor funcționează cu ambele tipuri de gaz pentru alimentare: gaz natural și propan.

Avantaje ale acestei metode de încălzire și de obținere a apei calde

 Confort – comparativ cu utilizarea centralelor termice cu combustibil solid gen lemn, peleți, cărbune, etc., nu este nevoie să se stocheze combustibilul. Se realizează automatizarea instalației cu termostat de ambient, iar aprovizionarea cu butelii noi de gaz se face pe baza unei comenzi către dispeceratul furnizorului. Prin comparație, lemnele necesită tăiere, stocare îndelungată pentru uscare, alimentarea zilnică a centralei, curățarea periodică de cenușă, etc.
Flexibilitatea de a trece de la alimentarea unei centrale termice setate pentru propan la gaz metan de la rețea reprezintă un avantaj major în racordarea caselor construite în zonele rezidențiale care nu sunt racordate încă la rețeaua de alimentare cu gaze naturale. Cu o modificare minoră și anume schimbarea duzelor folosite în centrală, se va trece la alimentarea cu gaz metan fără investiții suplimentare.
Costul propanului este apropiat de cel al lemnului (până la 20% mai mare) și sensibil sub cel al energiei electrice. Acest fapt îl recomandă încă o dată ca o bună variantă pentru încălzire, acolo unde nu este posibilă branșarea la rețeaua de gaz natural.
Branșarea rapidă a centralei termice și a altor consumatori la sistemul de alimentare cu butelii încărcate cu propan – livrarea componentelor, a sistemului și branșarea efectivă durează maxim 48 de ore de la semnarea contractului de aprovizionare cu una dintre numeroasele firme de pe piață care se ocupă cu distribuirea GPL.

Cum funcționează sistemul de alimentare cu butelii de propan

 Sistemul este compus din două grupuri de butelii care asigură continuitatea în alimentarea cu gaz a consumatorilor. Astfel, clienții nu vor sesiza oprirea încălzirii sau producerea apei calde în momentul golirii unui grup de butelii. Un indicator vizual semnalează clienților situația în care un grup de butelii s-a golit și este necesară comanda pentru înlocuirea lor.
De menționat este faptul că grupul de butelii poate fi înlocuit cu un rezervor mare plasat în curtea locuinței, care asigură alimentarea centralei termice. În momentul în care nivelul gazului din recipient se apropie de zero, nu aveți altceva de făcut decât să anunțați firma distribuitoare, care va veni și vă va reumple rezervorul.

Leave a comment

Lasă un răspunsAnulează răspunsul