Când vine vorba de găsirea unui loc de muncă, există un nou trend în ziua de astăzi: colaborările în detrimentul job-ului tradițional full-time. În ceea ce îi privește pe cei proaspăt intrați pe câmpul muncii, tinerii preferă să beneficieze de autonomie și de flexibilitate și aleg să își schimbe permanent locul de muncă.
Companii mari din SUA au ajuns să aibă mai mulți colaboratori decât angajați full-time; de exemplu startup-ul Uber (servicii de transport fără licență de taxi) care începe să devină din ce în ce mai cunoscut și în România, are 160.000 de colaboratori și doar 2.000 de angajați propriu-ziși. Și există numeroase alte companii ca Uber care au intrat de curând în „1099 Economy”, așa cum numesc americanii acest nou trend pe piața de muncă.
Numărul colaboratorilor în cadrul companiilor a crescut de două ori din 2003; atât firmele mici, cât și cele mari (printre care se numără și Microsoft) preferă acest tip de colaborare, devenind benefică atât pentru angajator, cât și pentru angajat.

Alege o platformă, găsește clienți
Dintotdeauna antreprenorii s-au dat peste cap să obțină recomandări, clienți și contracte care să le sporească afacerea. Pentru serviciile locale din Statele Unite, platforme care oferă servicii de curățenie precum Homejoy sau Handy au îmbunătățit dinamica afacerilor. Aceste platforme se ocupă de tot ce înseamnă managementul unei afaceri de dimensiuni mici – marketing, căutare de job-uri și tot ce înseamnă costuri.
Antreprenorii locali care au nevoie de clienți se alătură platformei și sunt puși automat în legătură cu potențiali clienți. Tot ce trebuie să faci este să îți comunici disponibilitatea și ești contactat automat.
O altă platformă care are foarte mult succes este Upwork; webdeveloper-i, agenți de relații cu clienții sau experți în marketing din toată lumea pot accesa această platformă pentru a găsi potențiali clienți. Chestiunile „plictisitoare” ca raportările sau plățile sunt gestionate de către platformă, astfel încât freelancer-ii pot munci liniștiți fie din bucătăria de acasă fie de pe o plajă din Thailanda.
Și companiile au de câștigat din acest tip de colaborare – capital uman flexibil, avantajul de a găsi persoana potrivită în momentul potrivit pentru un anumit tip de proiect.

În continuă mișcare
Flexibilitatea și independența în ceea ce privește locul de muncă ales sunt foarte importante pentru tinerii de astăzi; conform Biroului de Statistică a Muncii din SUA, un om de 55 de ani este fidel unui loc de muncă pentru 10 ani, în timp ce un tânăr de 25 de ani nu rămâne în același loc pentru mai mult de trei ani. Mai mult decât atât, tinerii preferă flexibilitatea timpului și a spațiului în favoarea unui salariu mai mare.
Înțelegând importanța acestui nou trend în job-uri, Google și Facebook oferă programe de dezvoltare prin rotație, făcute special pentru a atrage tinerele talente. Reid Hoffman, co-fondator Linkedln, militează pentru „tours of duty” (tururi de datorie) de doi ani pentru a realiza ceva important pentru companie înainte să migrezi spre următorul loc de muncă ales. În loc să lucrezi ca stagiar doi ani făcând același lucru, lucrezi între una și șase luni pe diferite proiecte.
Mulți tineri colaborează pe mai multe proiecte în același timp – au și 10 job-uri simultan. În ritmul acesta, programul de lucru 9-17 va dispărea încet, încet.

Deși prezintă foarte multe avantaje, acest tip de colaborări poate prezenta și dezavantaje. Spre deosebire de angajații full-time, colaboratorii nu sunt la fel de „protejați” – salariile pot fluctua, iar asigurarea se sănătate nu acoperă toate cheltuielile.
Dar, cum pentru orice lucru se poate dezvolta o piață, în SUA au apărut deja numeroase servicii menite să încurajeze acest nou tip de job. Acest ecosistem care așteaptă să înflorească va soluționa problema diferenței de beneficii dintre angajați și colaboratori. Atât timp cât poți beneficia de asigurare medicală, un salariu bun și sprijin din partea angajatorului pentru a te dezvolta din punct de vedere profesional, de ce te-ai mai întoarce la locul de muncă tradițional?

Viitorul forței de muncă
Platformele online le asigură freelancer-ilor posibilitatea de a avea clienți oriunde în lume, iar datorită acestui fapt este estimat că în cinci ani, mai mult de 40% din forța de muncă va fi alcătuită din colaboratori independenți.
Schimbarea va fi una semnificativă și destul de greu de asimilat, însă pe termen lung, odată cu evoluția tehnologiei și colaborarea fructuoasă dintre colaborator – platformă – client, economia va fi una dinamică.

Sursă: www.techcrunch.com

Leave a comment

Lasă un răspunsAnulează răspunsul