tv

Televizoarele sunt din ce în ce mai inteligente și trec la momentul actual printr-un adevărat proces de schimbare, în parte mulțumită noilor materiale apărute și rezoluțiilor superioare (cea mai avansată este rezoluția Ultra HD sau 4K). Însă această piață este una deosebit de vastă și fiecare producător în parte lucrează cu propria tehnologie, lucru care îl obligă pe cumpărător să fie permanent în contact cu ultimele noutăți în materie de tehnologie.
Regele electrocasnicelor este la mare căutare în epoca de astăzi și nicio casă nu rămâne fără cel puțin un televizor. Însă cum ne alegem favoritul? Avem tendința de a ne pierde printre denumiri simandicoase precum LED, OLED sau LCD și ne punem întrebarea: oare ce model mi s-ar potrivi mai bine sau care dintre ele este mai bun? Fiecare tehnologie în parte are propriile avantaje și dezavantaje.

Plasma
Tehnologia acestui tip de televizor, în mod tradițional de format mare, constă în două cristale care adăpostesc o serie de celule mici amplasate îmtre două panouri de sticlă care, la rândul lor, conțin un amestec de gaze nobile. În momentul în care este stimulat de electricitate devine bine-cunoscuta „plasmă”. Conține o substanță fluorescentă care are capacitatea de a emite lumină și care, la momentul apariției pe piață, a reprezentat o adevărată revelație. Avantajul plasmei este calitatea excelentă a imaginii, atât în întuneric, cât și la lumină și a fost concepută inițial pentru proiecțiile cinematografice unde își demonstrează adevăratul potențial. Nivelul de negru și contrastul sunt superioare celorlalte.
De asemenea, viteza de emitere a imaginilor este mult mai rapidă decât în cazul celorlalte tipuri de televizor, iar acest lucru transformă plasma într-un tip de tehnologie absolut senzațional, însă prețul piperat îl face destul de greu accesibil.

LCD
LCD-urile reprezenintă un mare pas în viitor în comparație cu surorile mai mari – televizoarele cu tub care au guvernat piața atâția zeci de ani. Ecranele televizoarelor LCD (Liquid Crystal Display) sunt foarte subțiri și sunt formate din pixeli color sau monocromatici situați sub o sursă de lumină care permite iluminarea și reproducerea culorile diferite ale imaginii în momentul proiectării.
Fiecare pixel se divide în trei celule (subpixeli) de trei culori diferite (roșu, verde și albastru), pentru augmentarea filtrelor. Fiecare subpixel, la rândul său, poate fi controlat independent pentru a ajunge să obțină, în final, mii sau milioane de posibile culori pentru fiecare pixel.
În favoarea sa este gradul mare de extindere pe piață, însă, fără îndoială, formatele foarte mari pot provoca pierderi în ceea ce privește calitatea imaginii. Dezavantaj: contrastul și strălucirea sunt afectate de razele soarelui.

LED
S-ar putea spune că toate televizoarele LED sunt LCD. Ceea ce este diferit este sistemul de retroiluminare încorporat. Din acest punct de vedere, ecranele LED reprezintă o evoluție în comparație cu un LCD cu un ecran posterior format din diode LED, spre deosebire de lampa de iluminare (CCFL) a televizoarelor LCD convenționale.
Este un TV foarte echilibrat din toate punctele de vedere. Mai mult decât atât, designul inedit permite reducerea grosimii și oferă culori strălucitoare și contraste bune. Un alt avantaj îl reprezintă durabilitata, având în vedere că este un produs fiabil al cărui ciclu de viață este foarte mare.

OLED
Acest tip de ecran (numele provine de la configurația sa organică) permite o grosime minimă. Funcționează cu diode organice emițătoare de lumină (Organic Light Emitting Diode) și este capabil să emită lumină în mod autonom. Această caracteristică deosebește OLED-ul de LED-urile utilizate pentru a ilumina ecranul televizorului. Avantaje: calitatea imaginii, foarte naturală. Astfel, luminozitatea, contrastul, viteza de proiectare și unghiul de vizualizare sunt foarte bine făcute. Deși prețurile s-au redus considerabil în ultimul an, sunt destul de mari în comparație cu celelalte tipuri de TV de pe piață. Tehnologia OLED a deschis poarta oportunităților pentru modele flexibile și foarte subțiri care vor ajunge pe piață în anii următori. Dezavantaje: autonomia lasă de dorit întrucât materialele folosite reduc considerabil viața unui astfel de televizor în comparație cu celelalte produse de pe piață.

Sursă: www.abc.es

Leave a comment

Lasă un răspunsAnulează răspunsul