Astăzi e marți. 13. Octombrie. 2020. Pentru cei superstițioși ziua de astăzi are o încărcătură mai mult decât negativă. E marți, 13. Deocamdată octombrie 2020 nu a fost trecută pe harta superstițiilor. Dar având în vedere modul în care a decurs până acum acest an, orice este posibil. Dar să renvenim la ziua de marți, 13. Aici superstițiile sunt foarte multe, iar credința populară ne spune multe despre această zi.
Există foarte multe superstiții legate de data din calendar. Una dintre acestea este legată de marți, 13. Aceste superstiții vin de undeva din negura timpului, dar, multă lume ține cont de ele și astăzi, în era tehnologiei digitale.

De unde a apărut această superstiție

 Potrivit /huff.ro, despre ziua de marți 13 se spune că aduce ghinion. Sursele semnificaţiei zilei şi numărului 13 se regăsesc din cele mai vechi timpuri, în unele opinii, chiar de la „păcatul originar”. Se pare că Adam ar fi mâncar mărul în ziua de marți, însă mai este vorba și de alte aspecte religioase. Diavolul apare pentru prima dată în Biblie în capitolul 13, iar Iisus a avut 12 apostoli, el fiind a 13-a persoană aflată la masă la Cina cea de Taină.
Se spune că ziua de marți are trei ceasuri rele, ceea ce face ca situația să fie cu atât mai gravă pentru cei superstițioși. Combinația de marți și 13 este considerată una nefastă și mulți vor să știe cum trebuie să se comporte în această zi pentru a se feri de ghinion.

Superstiția datează din cele mai vechi timpuri

Dintotdeauna, în ziua de marți, 13, s-au evitat activitățile precum aratul,semănatul,construirea unei case sau a unei fântâni etc. De altfel, în această zi nu se făceau nunţi, logodne şi nu se mergea în peţit, deoarece persoanele respective ar fi fost urmărite de ghinion tot restul vieții.

Superstiții și obiceiuri legate de ziua de marți, 13

 Se spune, eu personal nu cred treaba asta, că un copil născut în ziua de marți, 13, nu va avea deloc noroc și acesta va deceda la o vârstă fragedă. Mai mult, dacă numele acestuia conține în total 13 litere este cu atât mai grav. În plus, multe țări evită folosirea cifrei 13 la diferite numetorări, cum ar fi la case, străzi, apartamente, etaje etc. Ei înlocuiesc cifra 13 cu 12 bis.
Tot așa se spune că nu trebuie niciodată să inviți 13 oameni la masă, sau să nu te aşezi niciodată cu 13 oameni la masă, pentru că cel care stă în dreptul unei oglinzi riscă să pățească ceva grav. Superstiția mai spune că dacă un cortegiu funerar taie calea unui om într-o zi de Marți 13, atunci persoana în cauză va fi condamnată la moarte. Nici măcar o pisică neagră nu ar fi bine să îți treacă azi calea și fii atent la planurile pe care le ai azi, s-ar putea să nu le poți duce la bun sfârșit. Nu te implica în construcții sau amenajări la casă.
Vechile credințe populare ne mai spun că nu este bine să purtăm haine negre în această zi, pentru că riscăm apoi să fim nevoiți să purtăm doliu. Tot potrivit credinței populare, într-o zi de marți, 13 nu trebuie să luăm decizii importante, să nu ne tundem și să nu ieșim din casă în această noapte, asta dacă vrem să ne meargă bine în viitor.

Superstițiile sunt una, viața reală alta

Tot ce ați citit până aici reprezintă superstiții care țin de trecutul poporului român, și de aceea trebuie respectate ca atare. Viața reală însă nu ține cont de aceste superstiții, și este bine să ne adaptăm acestei vieți reale. Chiar dacă ziua de marți 13 ne dă o anumită încărcătură negativă, nu putem opri viața în loc în această zi. De aceea eu cred că indiferent de data din calendar trebuie să încercăm să facem față cu brio încercărilor vieții și ale destinului, oricare ar fi acestea.

Leave a comment

Lasă un răspunsAnulează răspunsul