Cunoscut încă din antichitate ca un fruct divin, mărul a fost introdus în cultul adorării unor zeități. Pe parcursul timpului, mărul a ajuns să fie unul dintre cele mai cunoscute fructe, fiind prezent pe masa fiecăruia dintre noi. Mărul este înzestrat cu o multitudine de însușiri: gust bun, aspect plăcut și substanțe nutritive mai mult decât sănătoase.
Conținutul redus de calorii și numeroasele fibre pe care le conține, fac ca mărul să reprezinte un adevărat izvor de sănătate și vitalitate. Datorită proprietăților sale, acesta are un rol important în prevenirea unor probleme de sănătate și ajută la prevenirea unor boli cauzate de scăderea imunității organismului.

Proprietățile nutritive ale merelor

 Potrivit farmaciata.ro, fibrele care intră în componența mărului ajută la reducerea colesterolului și lae prevnirea unor boli cancerigene. Potasiul, un alt element conținut de acest fruct, este un adjuvant în reglarea tensiunii arteriale, iar substanțele nutritive antioxidante reduc riscurile apariției cancerului de colon și de ficat. Deasemenea persoanele care consumă mere în mod regulat prezintă un risc mai scăzut de îmbolnăvire de cancer la plămâni.

Merele reprezintă o importantă sursă de flavonoizi (alături de ceapă și ceai verde), mărul are o acțiune antioxidantă, reușind să reducă afecțiunile cronice sau degenerative. Substanțele conținute de coaja mărului ajută la amplificarea acțiunii vitaminei C asupra întregului organism.

Beneficiile consumului de mere

 Fiind bogate în vitaminele A, B1, B2 și C, dar și în substanțe nutritive, precum magneziu, fier și potasiu, merele au numeroase beneficii asupra sănătății noastre, cum ar fi:

 • reduc colesterolul
 • asigură un bun tranzit intestinal
 • previn bolile cardiovasculare
 • întăresc oasele
 • previn ateroscleroza
 • ajută organismul să înlăture efectele poluării și ale fumului de țigară din plămâni
 • conferă elasticitate și fermitate pielii
 • previn accidentele vasculare cerebrale
 • mențin glicemia la un nivel normal
 • previn osteoporoza
 • scad riscul formării calculilor urinari
 • înlătură oboseala și starea de nervozitate
 • previn diareea și starea de constipație

Indicații terapeutice privind consumul merelor

Merele se pot consuma crude ca atare, fie coapte, sub formă de compot, jeleu sau sos. Pulpa sau sucul de mere au un efect antioxidant mai scăzut decât fructul ca atare, deoarece substanțele responsabile cu acest efect se găsesc mai ales în coaja fructului.

Oțetul de mere, un adevărat balsam pentru organism

14461281 – apple cider vinegar in glass bottle, selective focus

Oțetul de mere ajută la menținerea sănătății, însă are și un rol foarte important în tratarea anumitor afecțiuni.
Astfel, oțetul de mere se folosește în combaterea reumatismului. Se ia câte o lingură de oțet de mere cu miere de trei ori pe zi, timp de trei luni (are efect antiinflamator asupra articulațiilor și cartilagiilor)
Oțetul de mere ajută foarte mult în curele de slăbire. Dimineața, pe stomacul gol, se bea un pahar de apă în care s-au dizolvat două lingurițe de oțet de mere (stimulează pierderea în greutate).
Tot oțetul de mere înlătură anemia. Înainte de masă se ia o linguriță de oțet de mere amestecat cu puțină miere (stimulează pofta de mâncare și ajută la asimilarea fierului și a substanțelor hrănitoare din mâncare).
Oțetul de mere înlătură efectele indigestiei. Se bea înainte și după masă câte un sfert de pahar de apă în care s-a diluat puțin oțet de mere.

ATENȚIE!

Spălați foarte bine merele înainte de consum și aveți mare grijă de unde le cumpărați! Alegeți doar mere cultivate organic, deoarece, dacă au fost stropite, ele pot reține pesticide. Aceste îngrășăminte pot afecta în timp funcțiile ficatului și celulele sistemului nervos.

Leave a comment

Lasă un răspunsAnulează răspunsul