E toamnă deja târzie, dar dacă nu ați apucat să puneți murături pentru iarnă, nu este timpul trecut. În piețe se mai găsesc încă diverse legume care pot fi puse la murat pentru iarnă, și ar fi cazul să le achiziționați și să le puneți la borcane. Când va începe iarna vă veți felicita pentru acest lucru. Nu uitați că pe timpul iernii murăturile sunt aliaţii noştri de seamă în lupta cu temutele viroze şi afecţiuni respiratorii.

Cele mai bune și sănătoase murături sunt acelea făcute doar cu apă și sare

 Potrivit csid.ro, pentru gospodinele care au fost mai rapide și au apucat să umple debaraua cu gogonele, varză, castraveți și ce le-a mai picat pe mână, nu este probabil un secret rețeta perfectă de murături, deși se întâmplă de multe ori ca multe doamne să plece ochiul la rândurile scrise pe plicurile de conservanți și nu se pot abține să nu le arunce conținutul în apa în care vor pluti minunatele gogonele. De pliculețele cu tot felul de prafuri dubioase nu are sens să mai vorbim… .
Pentru cealaltă categorie de gospodine, respectiv cele în devenire sau doar aspirante, există pe lume rețeta cea mai simplă de pus murături: apă și sare. Fără nici un fel de alt adaos de tipul zahărului sau oțetului. O lingură de sare la un litru de apă, iar murăturile vor deveni cu siguranță vedetele meselor servite în familie.

Ce se întâmplă cu legumele când sunt puse la murat

 Atunci când fermentează legumele, iau naștere anumite bacterii care, împreună cu microflora din organism, vor ajuta la întărirea imunității, vor atenua simptomele alergiilor și vor avea efect anticancerigen, deoarece acestea au capacitatea de a reduce inflamația din corp, una dintre principalele cauze de apariție a cancerului.
Deasemenea trebuie ținut cont și de modul în care sunt consumate murăturile, punându-se accent pe combinațiile de alimente. De exemplu se recomandă consumul de murături lângă leguminoase, cartofi sau carne.

Beneficii ale consumului de murături

 Deoarece nu au adaos de zahăr, murăturile sunt indicate în dietă pentru că au foarte puține calorii, zero grăsimi și cantități mari de fibre, care sunt esențiale pentru o digestie sănătoasă. Totodată murăturile sunt o sursă foarte bogată de minerale precum magneziu, fier și calciu, esențiale pentru buna desfășurare a funcțiilor organismului.
O mare importanță o au și condimentele pe care dorim să le adăugăm la murături. Dacă, de exemplu, folosim mărar și usturoi pentru a da un plus de savoare gogonelelor, vom beneficia de efectele pozitive ale tuturor acestor plante. Mărarul are flavonoide, cu rol de regenerare a țesuturilor, usturoiul ajută la echilibrarea bacteriilor din organism, iar câteva boabe de muștar ajută digestia și previn balonarea.

Atenție! Murăturile au și contraindicații

Pe de altă parte murăturile nu sunt chiar pentru toată lumea, la fel cum caviarul nu poate fi degustat decât de către cei mai avuți dintre pământeni. Însă în cazul murăturilor nu se pune problema din punct de vedere financiar, ci din punctul de vedere al reacțiilor adverse pe care le pot da atunci când sunt consumate de către persoane care suferă de anumite probleme de sănătate.
Astfel de categorii sunt suferinzii de boli renale, hipertensivii sau cei care prezintă insuficiență cardiacă, dar și diabeticii, bolnavii cu afecțiuni gastrice sau hepatice, cei cu afecțiuni asociate cu retenția de apă și cei care se confruntă frecvent cu dureri de cap sau migrene.

Leave a comment

Lasă un răspunsAnulează răspunsul