În urmă cu mulți ani, pe vremea comunismului, întâlneam la tot pasul reclame la pește. De fapt cam singurele reclame pe vremea aceea. „Nici o masă fără pește” era un slogan peste tot. Pe vremea aceea, nu se prea găsea altă carne în magazine decât peștele oceanic în conservă sau celebrul merluciu congelat. Ne săturasem de acel slogan, și, din cauza lui, mulți au prins aversiune față de pește. Totuși, odată cu trecerea timpului, peștele a reușit să se reimpună ca având o carne foarte sănătoasă și plină de nutrienți valoroși pentru organism.
Potrivit piscicolaadrian, carnea de pește este un aliment pe care nutriționiștii îl recomandă frecvent ca alternativă sănătoasă la alte tipuri de carne, dar și ca modalitate de a avea o alimentație echilibrată din punct de vedere nutrițional. Peştele este o sursă exce­lentă de acizi grasi esen­tiali omega-​3 si omega-​6, pro­teine, vit­a­mine (ex: A, D, E, com­plexul vit­a­minelor B), macro şi oligomin­erale (ex: pota­siu, cal­ciu, fier, iod, fos­for, sele­niu), ele­mente abso­lut indis­pens­abile pen­tru creşterea şi dez­voltarea corespunzătoare a organismului uman.

Peștele, o sursă importantă de proteină animală

 Carnea de pește are un conținut bogat în proteină animală, (circa 15 -22%), iar consumul zilnic a 200 de grame asigură organismului necesarul de aminoacizi esențiali (lizină, metionină, triptofan, leucină). comparativ cu alte tipuri de carne, proteinele din carnea de pește au o digestibilitate foarte ridicată, care poate ajunge până la 97%. Rolul substanțelor energetice este preluat de către lipide, care pot prezenta valori între 0,4 și 20% în funcție de specia peștelui, de vârstă, sau greutate.

Spre deosebire de grăsimea de porc, cea de pește este sănătoasă

Grăsimea peștelui este bogată în acizi grași nesaturați, responsabili cu reglarea activității cardiovasculare, precum și cu prevenirea aterosclerozei prin reducerea colesterolului. Conținutul în grăsimi este diferit în funcție de tipul de pește, respectiv peste 8% la peștele gras (crap, somn, macrou), între 4 – 8% la pești semigrași (păstrăv, plătică) și sub 4% la peștele slab (șalău, biban, știucă, amur).
În reglarea proceselor metabolice intervin în mod particular vitaminele, în special cele din complexul B ( B1, B2, B6), care asigură funcționarea sistemului nervos, precum și vitaminele A, D, C, și E.
Dintre substanțele minerale predomină fluorul și iodul, carnea de pește fiind cel mai bogat aliment de origine animală în iod (element esențial pentru funcționarea glandei tiroide și implicit pentru arderea grăsimilor), iar cantitățile mici de fier (rol în eritropoieză și combaterea anemiei), cupru, zinc, calciu, potasiu, fosfor întregesc prporția de 0,8 – 1,5%, explicând efectele biologice benefice ale peștelui.

Peștele poate preveni multe boli, printre care și cancerul

 Glu­cidele lipsesc sau sunt prezente în can­tităţi foarte mici (urme), ast­fel că în lipsa hidraţilor de car­bon din ali­men­taţie, carnea de peşte este reco­man­dată în dieta per­soanelor suprapon­derale sau a celor bolnave de dia­bet zaharat. Con­sumul reg­u­lat de peşte poate reduce cu pana la 50% riscul de can­cer, datorita acizilor grasi esen­tiali omega 3. Printre tipurile de can­cer care pot fi pre­venite prin con­sumul regulat de peste se află can­cerul ovar­ian, can­cerul mamar, can­cerul de prostata, can­cerul esofa­gian, can­cerul de colon şi can­cerul oral.

Cum alegem peștele și cum îl depozităm

 Pe cât este de benefic sănătății, pe atât de sensibil și perisabil este peștele. Toxiinfecțiile alimentare datorate peștelui alterat sunt foarte severe și pot avea chiar consecințe tragice, De aceea, trebuie să fiți foarte atenți cum alegeți peștele, dar și cum îl depozitați odată ajunși cu el acasă.
Conform libertatea.ro, chiar dacă este transportat și expus în gheață, peștele proaspăt este deosebit de sensibil și există posibilitatea ca acesta să se deterioreze, dacă este ținut mult timp în aer liber.

Atenție la branhiile și la ochii peștelui pe care vreți să îl cumpărați

Pe lângă miros, o probă elocventă a prospețimii peștelui este cea a branhiilor. Dacă acestea sunt roșii-rozalii, cu lamelele bine diferențiate, atunci puteți fi sigur că peștele este proaspăt. Dacă branhiile au un aspect gelatinos de culoare maro sau chiar neagră, este un semn clar că peștele este vechi și a intrat deja în putrefacție.
Ochii peștelui trebuie să aibă corneea perfect transparentă, convexă și cu pupilele negre. La peștele mort de mai mult timp, corneea se deteriorează, devine concavă și își pierde din transparență. Foarte important este și aspectul peștelui la pipăit. Dacă îl împingeți cu degetul, peștele proaspăt este elastic și nu se deformează. Dacă este alterat, carnea este moale ca plastilina și la apăsare în acel loc rămâne o denivelare. Mai trebuie să știți că peștele proaspăt cufundat în apă se lasă la fund. Pe de altă parte, solzii sunt lucioși și nelipicioși, bine fixați în piele.

Cum păstrăm peștele după cumpărare

 Odată ajuns cu peștele acasă, el trebuie curățat cât mai repede posibil de măruntaie, deoarece acestea se alterează cel mai repede. Dacă la eviscerare observați că oasele laterale ies singure din carne, peștele nu mai este proaspăt. După ce îl curățați ștergeți-l cu un șervețel de hârtie, apoi acoperiți-l cu folie de plastic sau puneți-l într-un recipient închis, pentru a nu intra în contact cu alte alimente. În frigider peștele poate fi păstrat la o tempeeratură de maxim 5 grade, timp de o zi, cel mult două după care va începe să își schimbe aspectul și gustul.

Atenție! Intoxicația cu pește stricat poate fi fatală

Printre simptomele intoxicației cu pește se numără înroșirea feței, crampele abdominale, greața, transpirația, vărsăturile, urticaria, diareea și altele. La prima vedere, aceste simptome pot fi confundate cu o simplă reacție alergică. Dar simptomele pot progresa apoi la dureri de cap, și (sau) dureri musculare, însoțite de mâncărime, amorțeală sau furnicături. În cazurile grave se poate produce o schimbare în capacitatea de a simți temperaturile cald sau rece. Adică ați putea crede că ceva se simte cald, când de fapt este rece. Este foarte indicat ca de la primele simptome să ne adresăm medicului.
Un lucru însă rămâne cert. Respectând câteva reguli foarte simple, ne putem bucura pe deplin de calitățile de necontestat ale cărnii de pește, nu doar în timpul posturilor, ci în orice zi a anului.

Leave a comment

Lasă un răspunsAnulează răspunsul