Când vorbim de kilograme în plus, ne gândim imediat la sală și la dietă. Apoi petrecem multe ore din timpul nostru liber și așa limitat, la sală și renunțăm la micile plăceri culinare pentru a ne îmbunătăți sănătatea sau doar pentru a sculpta puțin aspectul corpului nostru. Lăsând la o parte pe cei posibilele probleme de metabolism, (dacp crezi că ai așa ceva, mergi la medic!), există tot felul de obiceiuri pe care le avem și le-am deprins tot din dorința de a fi mai în formă, obiceiuri ce ne împiedică să ne menținem greutatea. Sunt obiceiuri de care nici nu ne dăm seama.

Accesoriile inteligente

Acum au apărut tot felul de accesorii inteligente , așa numitele ”weareble”, foarte utilizate de cei care vor să aibp controlul asupra greutății lor. Totuși, doar purtarea unei brățări inteligente, nu te va face mai slab și nici nu îți va fi mai ușor.

MAi ulte studii  dar și opinii ale utilizatorilor exprimate în reviziile publicate la diferite aplicații care monitorizează aceste accesorii inteligente, semnalează deja lipsa de precizie a acestor dispozitive. pe de altă parte, efortul fizic pe care îl depunem pare sp genereze o anumită senzație de putere și încredere, care însă poate juca contra noastră.

Consumul de produse ”light”

Nimeni nu consumă produsele dietetice pentru ”minunatul” lor gust pe papilele gustative, ci pentru că ni s-a bpgat în cap mesajul că mâncăm mai puține calorii. Un studiu al Universității de medicină din Texas  vine cu niște rezultate surprinzătoare și demonstrează că persoanele care consumă două sau mai multe sucuri light, cu mai puține calorii, pe parcurs au descoperit că sunt mai grase decât persoanele care nu consumă astfel de băuturi. Care să fie cauza? Aparent nu există o explicație concludentă. Realizatorii studiului semnalează că simplul consum al băuturilor răcoritoare ”light” poate păcăli creierul nostru și sfârșim consumând mai mult decât ar trebu, ca și cum ne putem permite asta, că doar compensăm astfel caloriile pe care le-am fi acumulat din alte alimente.  De fapt, calculele ce le facem astfel vor fi intotdeauna greșite, ca dovadă că nu slăbim, ba chiar ne îngrășăm.

Fără mic dejun

Deși ni se spune mereu de cănd suntem mici cât de importantă este prima masă a zilei, lipsa de timp, ritmul rapid în care trăim, apetitul scăzut pentru unii dintre noi sau credința că dacă nu mâncăm micul dejun vom slăbim ne face să stăm cu stomacul gol multe ore după ce ne trezim. Ideea nu este doar că micul dejun ne-ar aduce energia pentru ca organismul nostru să funcționeze optim pe parcursul zilei ci și că săritul peste această masă ne poate lăsa cu o senzație de foame care pe parcursul zilei ne va face să mâncăm mai mult decât dacă am avea un mic dejun corect.

 

Cina târzie

Ultima masă a zilei vine și pentru români prea târziu. Mâncăm la ore târzii cina și ne ducem la somn cu burta plină. Experți ca gastro-enteorologul japonez Hiromi Shinya, autorul  cărții ‘Enzima miracol’, recomandă să mâncăm ultima oară cu trei până la cinci ore înainte de a ne pune să dormim. Scopul este de a putea avea o digestie corectă iar alimentele să fie metabolizate și ”arse” înainte de a cădea în brațele lui Morfeu.

Culcatul târziu

Mai multe studii ne asigură că dacă ajungem la ore târzii în pat, avem și o dietă nesănătoasă. Cele două obiceiuri merg mână-n mână. Un articol pulicat de revista „Sleep” semnalează că cu câr mai tărziu mergem să dormim, cu atât mai mult tindem să mâncăm alimente cu multe calorii.

Dacă îți recunoști vreun obicei printre cele enumerate mai sus, poate că e timpul să scapi de el. Cine știe, poate nu vei mai fi într-un interminabil șir de cure de slăbire.

Leave a comment

Lasă un răspunsAnulează răspunsul