Obicei social acceptat, ieșitul la un pahar cu prietenii reprezintă o activitate distractivă și unanim acceptată de către societate; ceea ce nu trebuie să uităm este că alcoolul este, în fapt, o otravă care ne afectează atât din punct de vedere fizic, cât și din punct de vedere psihic – prin starea de beție. Euforia, amorțeala, starea de confuzie și anularea reflexelor sunt toate specifice stării de ebrietate și foarte similare stării de hipnoză.

Toți petrecăreții care apreciază o seară cu prietenii în oraș știu deja că trebuie să ai stomacul plin pentru a te „abțigui” mai puțin… sau, cel puțin, mai încet sau că nu este prea indicat să amesteci băuturile. Însă, se pare că fondatorul Boston Beer Company are un truc interesant: cum poți să bei cât vrei fără să te îmbeți.
Secretul nu constă nici în dușuri reci, nici în cafea cu sare și nici în cocktailuri de vitamina B înainte de somn. Un studiu elaborat de către Universitatea din Sydney în colaborare cu Universitatea din Ratisbona din Germania a descoperit o soluție pentru reducerea efectelor alcoolului în corp – hormonul iubirii.

Oxitocina vs. starea de ebrietate
Cercetătorii au analizat îndeaproape felul în care se comportă oxitocina (hormonul iubirii) în cadrul unui grup de șobolani cărora li s-a administrat alcool. Michael Bowen, conducătorul studiului spune că, în timp ce rozătoarele cărora li s-a administrat alcool în combinație cu oxitocină au trecut cu succes „testul beției”, cei care nu au primit hormonul iubirii au picat testul.

În urma acestui studiu, cercetătorii au descoperit faptul că oxitocina împiedică alcoolul să pătrundă în părțile creierului care declanșează starea de beție.
Noile descoperiri publicate în revista științifică Proceedings of the National Academy of Sciences relevă faptul că o doză suplimentară de oxitocină administrată înaintea consumului de alcool poate evita simptomele ebrietății care se produc în corp.

Amețit și copleșit: starea de ebrietate
Conform lui Bowen, alcoolul afectează coordonarea motrică prin inhibarea activităților cerebrale din partea creierului care se ocupă de controlul mișcărilor; de aici și senzația de confuzie, amețeală și o oarecare pierdere în spațiu și timp pe care ne-o cauzează starea de ebrietate.

Cercetătorii spun că efectul oxitocinei împiedică alcoolul să ajungă la părțile creierului care ne dau, de obicei, simptomele tradiționale de ebrietate, însă nu are proprietăți magice: nu face ca alcoolul ingerat să dispară sau să fie eliminat de corpul nostru mai repede.
În cazul rozătoarelor pe care a fost efectuat studiul, acestea nu arătau simptomele stării de ebrietate, dar asta nu înseamnă că nu aveau alcool în corp. Conform cercetătorilor studiului, oxitocina poate reduce nivelul de intoxicație cu alcool, însă nu schimbă cantitatea de alcool prezentă în sânge.

Soluție pentru alcoolici?
Cercetătorii insistă asupra faptului că influența oxitocinei asupra alcoolului nu a fost încă testată pe oameni, însă plănuiesc să folosească rezultatele acestui studiu pentru elaborarea unor studii viitoare mai complexe.
Bowen spune că primul pas este acela de a crea un medicament care să le permită oamenilor ingerarea oxitocinei în cantități suficiente pentru a ajunge la creier și, de ce nu, pe viitor acest lucru să ducă la elaborarea unui tratament pentru lupta cu dependența de alcool.
Totuși, oxitocina nu reprezintă o soluție în cazul consumului de alcool. Chiar dacă senzația de ebrietate este anihilată, alcoolul este în continuare prezent în sânge. Așa că țineți cont! În cazul unui test de alcoolemie, acesta ar ieși pozitiv.

 

Leave a comment

Lasă un răspunsAnulează răspunsul