Mai înainte de a vorbi despre tinctura de propolis, trebuie să stabilim cu exactitate ce este propolisul, aşa vom înţelege mai uşor ce proprietăţi are şi cât de benefic este pentru sănătatea noastră.
Potrivit valentinavnb.ro, propolisul sau cleiul de albine, este practic o substanţă răşinoasă foarte aromată, colectată de harnicele albine din mugurii şi axilele anumitor copaci ca frasinul, de pe scoarţa plopilor, mestecenilor, castanilor, sălciilor, aninilor şi pe care îl folosesc pentru acoperirea pereţilor interiori din stup, pentru astuparea eventualelor găuri şi crăpături ale stupului, la lipitul fagurilor şi la astupatul dăunătorilor care intră în stup şi sunt ucişi.
Albinele produc propolisul pentru apărarea stupului împotriva mucegaiurilor şi a microbilor , deci este un protector împotriva bolilor ce pot pătrunde în stup.

Proprietățile propolisului

 Propolisul are proprietăți terapeutice antivirale, anestezice, analgezice, antitoxice, antiinflamatorii, antimicotice și bactericide, și conține un complex de antibiotice vegetale de care organismul are mare nevoie.
Tinctura de propolis o putem găsi gata preparată în magazinele de specialitate, însă dacă aveți posibilitatea și dorința de a vă prepara produsul acasă, este foarte simplu și ușor de preparat.

La ce sunt utile tratamentele cu tinctură de propolis

 Tinctura de propolis este foarte bună pentru redobândirea imunității organismului. Administrată sistematic are proprietatea de a activa sistemul imunitar. Pentru asta se face o cură de 21 de zile în care se iau 40 de picături de tinctură de patru ori pe zi, adică 10 picături la o administrare.
Pentru hipertensiune arterială și tulburări ale ritmului cardiac se vor administra 150 de picături de tinctură zilnic. Acestea ajută la normalizarea ritmului cardiac și a scăderii tensiunii refăcând în același timp elasticitatea vaselor de sânge și scad nivelul de colesterol.
Pentru eczemele infecțioase se vor aplica zilnic comprese cu tinctură de propolis, iar pentru arsurile mai grave se aplică această tinctură care va provoca usturimi dar efectele sale vindecătoare sunt pe măsură. Se va turna tinctura direct pe arsură, fără a se pune comprese sau pansament, asta însă în prima oră de la producerea arsurii.
Pentru herpes vom aplica direct cu o pipetă pe locul afectat și nu prin tamponare.
Pentru acnee sau coșuri punem tinctură de propolis pe o bucățică de tifon sau vată și aplicăm prin tamponare zonele afectate.
Pentru gastrite și ulcer, se vor pune pe o bucățică de miez de pâine albă uscată 30 de picături de tinctură de propolis pe care o vom lua pe stomacul gol de șase ori pe zi, acesta având efecte cicatrizante.

Cum se prepară tinctura de propolis

 Într-un borcan cu capac vom pune 15 linguri rase de propolis, peste care vom turna 400 de ml de alcool de 90 de grade, vom închide borcanul și-l vom lăsa la macerat timp de 14 zile însă vom agita borcanul zilnic astfel încât amestecul să se facă în mod corespunzător.
După cele 14 zile filtrăm și apoi turnăm tinctura obținută în recipiente mici. Tinctura de propolis nu se administrează cu apă deoarece aceasta în contact cu apa se va întări devenind insolubilă ceea ce va face ca să treacă prin organism fără efecte, așa că pentru uz intern se va administra sub formă de picături puse pe puțină pâine uscată.

Leave a comment

Lasă un răspunsAnulează răspunsul