Putem spune că odată cu luna septembrie toamna este deja lângă noi, iar noi ar trebui să ne bucurăm de roadele ei. Prunele sunt unele dintre cele mai îndrăgite fructe de toamnă, fie consumate ca atare, fie în diverse preparate delicioase. Despre pălinca de prune, deosebit de apreciată în anumite zone ale țării și recunoscută pe plan internațional, nu are sens să vorbim astăzi. Azi vom vorbi doar despre prunele luate ca atare.

Prunele. Beneficii, recomandări și contraindicații

 Potrivit doc.ro, prunele au un aport caloric redus și totodată sunt extrem de bogate în nutrienți valoroși. Mai mult decât atât, prunele nu cresc nivelul de glucoză din sânge, ceea ce însemnă că sunt o gustare ideală, mai ales dacă sunteți la dietă.

 

 

De ce prunele sunt necesare în meniu, mai ales toamna

 Iată mai multe motive pentru care prunele nu ar trebui să lipsească din meniul nostru, mai laes acum la început de toamnă.
Una sau două prune, (aproximativ 70 de grame) asigură 8% din necesarul zilnic de vitamina C, 5% din cel de vitamina K, 4% din cupru, 4% din fibre și 3% din potasiu.
Prunele pot reduce riscul de infarct și reduc tensiunea arterială, datorită conținutului ridicat de potasiu. O prună de mărime medie conține peste 100 mg de potasiu.
Prunele conțin antocianine (antioxidanți naturali), care le oferă pigmentul roșu-violet. Acești antioxidanți distrug radicalii liberi și ne protejează împotriva cancerului.
Datorită faptului că prunele conțin fibre, ele susțin o digestie sănătoasă. Combinați o prună tăiată bucățele cu un iaurt și cu o linguriță de ovăz și aveți micul dejun perfect pentru sistemul digestiv, care combate foarte eficient constipația.
Prunele pot ajuta persoanele cu diabet, fiindcă au capacitatea de a normaliza nivelul de glucoză din sânge. Substanțele active din prune pot întârzia absorbția glucozei după o masă. În plus, fibrele solubile din prune au și ele efecte benefice asupra sensibilității insulinei.
Chiar și în varianta uscată, (întâlnită mai ales iarna), prunele pot îmbunătăți sănătatea oaselor. Un studiu realizat pe femei aflate la menopauză a indicat o creștere a densității osoase în cazul femeilor care consumau multe prune.
În cazul persoanelor care consumă 3 – 4 prune pe zi, s-a observat o îmbunătățire a memoriei, ca urmare a reducerii radicalilor liberi care afectează acest proces.
Prunele susțin absorbția fierului în organism datorită conținutului mare de vitamina C. Astfel, prunele se dovedesc utile atât în tratarea anemiilor, cât și în îmbunătățirea sistemului imunitar.

Cum selectăm, depozităm și consumăm prunele

O prună bine coaptă are o textură fermă, însă se simte ușor moale la atingerea cu buricul degetului. Puteți alege prunele mai ferme, într-u cât în câteva zile se vor coace complet. Nu cumpărați niciodată prune foarte moi, deoarece acestea se vor strica foarte repede.
Prunele se pot depozita în frigider dacă doriți să le opriți procesul de coacere, sau în fructieră la temperatura camerei, dacă vreți să se mai coacă puțin.
Ideal este să consumați pruna atunci când este coaptă în totalitate, deoarece atunci atinge concentrația maximă de anioxidanți.
Înainte de consum spălați punele cu apă rece. Coaja conține o serie de fibre și antioxidanți, de aceea este recomandat ca ele să fie consumate cu tot cu coajă.
 Prunele pot fi mâncate ca atare, pe post de gustare, dar și sub formă de compot, gem, sau în diverse preparate și deserturi mai mult decât gustoase.

 

 

 

Atenție însă și la contraindicațiile prunelor

Prunele sunt bogate în conținutul de oxalați, care se pot acumula și cristaliza, asta înseamnă că este indicat ca prunele să fie evitate de persoanele care au probleme renale sau la nivelul vezicii biliare. Pietrele la rinichi sunt favorizate de consumul de prune.

Leave a comment

Lasă un răspunsAnulează răspunsul