Rubarba, sau rabarberul așa cum îl știu eu din copilărie, este o plantă care crește aproape în fiecare grădină. Această plantă, cu frunze mari și tulpini groase și gustoase este un adevărat miracol pentru corpul uman.
Rubarba ajută la scăderea în greutate, îmbunătățește digestia, previne boala Alzheimer, stimulează creșterea osoasă, previne leziunile neuronale, crește sănătatea pielii, previne cancerul, optimizează metabolismul, îmbunătățește circulația și ne protejează împotriva unor afecțiuni cardiovasculare.
În America rubarba este considerată fruct, fiind folosită ca atare în practicile culinare. Tulpinele plantei sunt singurele părți comestibile, deoarece frunzele sunt foarte bogate în acid oxalic, care poate provoca boli foarte grave la oameni.
Dacă planta este supusă unor temperaturi extreme, acidul periculos din frunze poate migra în tulpină, deci trebuie să vă asigurați că ați păstrat-o într-un spațiu temperat, ca și cel în care a crescut.

Rubarba a apărut prima dată în Marea Britanie

Rubarba a apărut pentru prima dată în Marea Britanie cu aproximativ 400 de ani în urmă și a devenit foarte apreciată pentru aroma ei unică și gustul dulce. Cu toate acestea, în ciuda gustului, rubaraba este o „legumă-fruct” uimitor de sănătoasă care dă un impuls major sănătății umane.
Rubarba are o valoare nutițională uimitoare, conține minerale, vitamine, compuși organici și alți nutrienți care o fac ideală pentru menținerea sănătății organismului nostru. Unele dintre aceste componente prețioase sunt fibre dietetice, proteine, vitamina C, K, B, calciu, mangan și magneziu. În ceea ce privește compușii organici, rubarba este o sursă bogată de flavenoide polifenolice, cum ar fi beta-carotenul, luteina și zeaxantina.

Rubarba, benefică în curele de slăbire

Rubarba este una dintre cele mai scăzute plante din punct de vedere caloric de pe piață și ca atare este adesea recomandată persoanelor care se luptă cu kilogramele în plus. Rubarba este extrem de scăzută în grăsimi și colesterol, putând să crească nivelul colesterolului bun cu ajutorul fibrelor dietetice. Mai mult, antioxidanții asigură faptul că radicalii liberi nu provoacă boli de inimă, și o o largă gamă de alte condiții de sănătate.
Sistemul digestiv joacă un rol foarte important în sănătatea noastră generală, deci este foarte important să ne menținem sistemul digestiv sănătos și reglementat. Cantitatea foarte mare de fibre regăsite în rubarbă ne poate garanta un sistem digestiv sănătos.

Rubarba și sănătatea creierului

Vitamina K, prezentă în rubarbă, este cea mai proeminentă, și joacă un rol esențial în creier și în sănătatea neuronală. Poate preveni oxidarea celulelor creierului și stimulează activitatea cognitivă, ajutând astfel la întârzierea sau chiar prevenirea bolii Alzheimer. Împreună cu rolul său în protejarea creierului de degenerare neuronală, vitamina K stimulează creșterea și repararea oaselor. În combinaație cu cantitatea bogată de calciu și alte minerale, joacă un rol foarte important în protecția oaselor.

Rubarba, benefică în sănătatea ochilor și prevenirea îmbătrânirii premature

 Deasemenea rubarba este o sursă foarte bună de beta-caroten și alți compuși poloifenoli cum ar fi luteina și zeaxantina, care acționează la fel ca vitamina A, protejând astfel pielea și ochii.
O cantitate decentă de antioxidanți poate ajuta foarte mult la evitarea îmbătrânirii premature, a cataractei, degenerării maculare și a ridurilor. Mai mult, acești compuși polifenoli au fost conectați la prevenirea cancerelor orale și pulmonare.
Cantitățile de cupru și fier găsite în rubarbă sunt suficiente pentru a stimula producerea de noi celule roșii în sânge, crescând astfel oxigenarea suprafețelor esențiale ale corpului, îmbunătățind astfel funcția lor și stimulând metabolismul.

Atenție!! Frunzele de rubarbă sunt foarte periculoase

 Datorită naturii puternice a rubarbei, ar trebui să o evitați dacă aveți o afecțiune renală sau anumite afecțiuni gastro-intestinale. Deasemenea, aveți mare grijă ca animalele de companie sau copiii să nu mănânce fruzele de rubarbă. Au existat cazuri de deces datorită nivelului toxic al acidului oxalic conținut în frunzele plantei.

 

Sursa: naturavindecatoare.ro

Leave a comment

Lasă un răspunsAnulează răspunsul