Îmi amintesc și acum de ziua de 11 septemmbrie 2001. În limbaj american era data de 9.11. Coincidență sau nu, 911 este echivalentul european al numărului unic european de urgență 112. În acea zi de 11 septembrie, America și întreaga lume aveau să fie zguduite de vestea atentatelor de la Turnurile Gemene din New York. Două avioane de linie, cu piloți sinucigași au lovit în plin cele două clădiri simbol ale Americii.
În după amiaza zilei de 11 septemmbrie 2001 mă aflam la serviciu, în redacția unei televiziuni locale din Sibiu (RTS), amplasată în clădirea actualului cinematograf ARTA. Pregăteam jurnalul de știri de seară, când, dintr-o dată toate posturile naționale de televiziune au explodat cu știrea că în SUA a avut loc un atentat cum nu s-a mai văzut până atunci. Toate televizoarele din sediu au fost comutate instant pe CNN, care transmitea informații în direct. Astfel am aflat despre primul avion care lovise unul dintre blocurile gemene de la World Trade Center, și am văzut live și al doilea avion care a lovit „gemenii”. Tot atunci am asistat înmărmuriți și la prăbușirea celor două blocuri. Restul poveștii o știți cu toții, a mai fost un avion care a lovit Pentagonul, și încă unul, care ar fi trebuit să lovească Sediul Congresului SUA dar care a căzut înainte de a-și atinge ținta datorită intervenției pasagerilor care aflaseră ce se întâmplase deja.

Imediat s-au căutat explicații

Și tot imediat au început să apară și teorii ale conspirației, teorii ale conspirației pe care din păcate nimeni nu a reușit să le demonteze până astăzi, la 19 ani de la acele evenimente.
Potrivit playtech.ro, una dintre aceste teorii ale conspirației arată că la vârf s-ar fi știut de planul teroriștilor, iar administrația americană ar fi decis să nu intervină, într-u cât aveau nevoie de un motiv palpabil să treacă la atacul Afganistanului și Irakului scrie libertatea.ro. Potrivit altor teorii, teroriștii nu au nici o legătură cu atacul, acesta fiind orchestrat chiar de către serviciile secrete americane.

Prăbușirea Turnurilor Gemene, efect al atentatului, sau demolare controlată?

 Specialiştii în construcţii şi în demolări au remarcat, cu stupoare, că prăbuşirea Turnurilor Gemene seamănă izbitor cu o demolare controlată. Filmările din acea zi arată cum zgârie-norii se lasă uşor, etaj cu etaj, până la parter, efect domino care se obţine în urma imploziei. De asemenea, mai mulţi martori îşi amintesc că au auzit explozii în interiorul clădirilor. Autoritățile au spus că structura de oţel s-a încins de la explozia combustilului din avionul care a lovit clădirea şi a cedat, numai că, avioanele sunt alimentate de kerosen, iar acesta nu putea topi structura de oţel a turnurilor gemene.

Evreii ar fi fost avertizați să nu vină la birou în 11 septembrie?

Potrivit aceleiași surse, playtech.ro, conspiraționiștii au mai observat că pe data de 11 septembrie 2001, mai mult de 4000 de angajați evrei și-au luat liber. Neoficial, toți ar fi primit un SMS prin care erau înștiințați să rămână acasă.
Nici atacul asupra Pentagonului nu este ocolit de teoria conspirației. Acesta este de fapt cel mai enigmatic. Avionul a lovit o aripă a clădirii aflată în renovare, unde nu se afla nici un om, iar locul impactului a creat o gaură de 22 de metri, în contextul în care avionul care a lovit clădirea are 38 de metri.

Cutiile negre ale avioanelor implicate în atentate ar fi fost compromise

Se spune că ar fi fost recuperate doar 3 cutii negre ale celor 4 avioane prăbușite, iar publicul nu a aflat nimic despre ele. În cazul cutiei negre de la Pentagon, secretarul de stat Donald Rumsfeld a spus că datele au fost compromise, în contextul în care, în ultimii 40 de ani, nici o cutie neagră nu a mai fost declarată compromisă.
Actele de identitate ale terorișților au fost găsite la locurile accidentului, fapt care nu este crezut de adepții teoriei conspirației. Aceștia cred că au fost plantate acolo. În cazul teroristului Satam Al Suqami, de la WTC, căruia, conform raportului oficial, paşaportul i-a ieşit din buzunar, a zburat prin explozie vreo 90 de etaje şi a aterizat la două blocuri distanţă, iar toate paginile actului erau intacte. De asemenea, cel pomenit mai devreme ar fi fost înregistrat, la ora atentatului, de camerele de supraveghere de pe un aeroprt din Maroc.

Osama bin Laden, considerat autorul atentatelor

 Osama bin Laden, acuzat de americani că ar fi orchestrat teribilele atacuri, a negat orice responsabilitate sau implicare în atentate. După asta, au apărut înregistrări video cu el şi alţi lideri ai reţelei teroriste vorbind despre “succesul lor” de la 11 septembrie, însă nu era acelaşi bin Laden ca în prima filmare.

Teoria conspirației continuă

Pe de altă parte, conspiraționiștii spun că proprietarul clădirilor WTC, Larry Silverstein, lua întotdeauna micul dejun pe platforma-panoramă a WTC, iar în dimineaţa de 11 septembrie 2001 a lipsit din clădire, precizând apoi că soţia i-a făcut o programare la dermatolog. De asemenea, cu puțin timp înainte, Silverstein făcuse asigurare pentru Turnurile Gemene, iar aceasta acoperea inclusiv atacurile teroriste. El a fost despăgubit de firmele de asigurări și se presupune că Silverstein ar fi permis amplasarea explozibililor care au provocat prăbuşirea gemenilor.

Aviația Militară a SUA a fost ținută la sol

Un alt argument al celor care susțin că Statele Unite au provocat de fapt atacul de la 11 septembrie este acela că între atacurile Turnurilor Gemene şi cel de la Pentagon au trecut 40 de minute, dar, în mod inexplicabil, forţele aeriene ale SUA nu au reacţionat în nici un fel, avioanele armatei fiind ținute la sol.

Leave a comment