În era tehnologiei aproape că este imposibil să nu întâlnim persoane care să fie afectate într-un mod sau altul de stres, potrivit prevention.com. Un studiu publicat anul trecut în jurnalul „Neurology” a constatat că la persoanele de vârstă medie, sănătoase, nivelurile ridicate de stres au fost asociate cu cantităţile mai mici de materie cenuşie, crucială pentru creier.
Însă efectele stresului sunt vizibile: îţi pot accentua anumite boli, îţi pot spori tensiunea arterială, îţi pot induce dureri de cap şi chiar îţi pot afecta performanţele sexuale.
Specialiştii spun că există moduri eficiente de îndepărtare a stresului.

1. Mişcarea

Exerciţiul fizic face la fel de mult pentru mintea ta ca şi pentru muşchii tăi. Aerobicul sau antrenamentul de forţă, stretchingul şi alte exerciţii pot da un impuls de endorfină, spune Kathleen Hall, doctor şi fondator şi al „he Mindful Living Network şi The Stress Institute”.

2. Plimbarea prin parc

Potrivit experţilor, o plimbare scurtă, de 15 minute, este suficientă pentru a reduce nivelul de stres şi oboseală, consideră un studiu publicat în „Journal of Occupational Health Psychology”.

3. Caută motive să râzi

Poţi face asta urmărind o comedie, de exemplu, pe reţelele de streaming video. Râsul este un medicament excelent, spune Nicole Issa, psiholog. Vă ajută să vă relaxaţi corpul, scade cortizolul (un hormon care provoacă stresul) şi creşte endorfinele.

4. Poartă-te ca un copil

 „Mintea, corpul şi sufletul nostru prind viaţă atunci când jucăm”, explică Hall. Aşa că nu rataţi ocazia de a merge afară pentru a vă juca împreună cu copilul sau cu câinele.

 

 

 

 

 

5. Gargară cu apă

Gargara cu apă este bună pentru că activează nervul vag, nervul lung, care facilitează relaxarea sau sistemul nervos parasimpatic, potrivit Heidi Hanna, doctor, director executiv al Institutului American de Stres. Nervul vag porneşte de la creier şi ajunge la: limbă, ochi, urechi, gât (faringe, laringe, esofag), plămâni, inimă, tractul digestiv (stomac, intestine), ficat, pancreas, vezica biliară, rinichi, vezică urinară, uretră, splină, organele reproducătoare (feminine). Sunt mai multe metode de stimulare a nervului vag.

6. Ascultaţi valurile

Zilele de plajă sunt relaxante. Soarele şi vitamina D necesară îţi stimulează starea de spirit şi aerul marin are ioni negativi, care pot acţiona ca antioxidanţi aerieni şi pot avea efecte antiinflamatorii în organism. Dar sunetele valurilor au un efect ritmic, meditativ.

 

 

 

 

7. Trage un pui de somn

 Dacă nu ai unde să evadezi din casă, din mediul tău, și aceasta poate fi o recomandare atunci când simți că stresul te doboară. Când sunteţi stresat, probabil v-aţi dori să trageţi un pui de somn pentru a vă relaxa. Un somn scurt de 10 până la 15 minute poate ajuta atât la relaxarea creierului, cât şi a organismului.

Leave a comment

Lasă un răspunsAnulează răspunsul