Acoperișul solar proiectat de Tesla și prezentat vineri după amiază în cadrul unui eveniment în Los Angeles este după primele impresii ale celor care l-au văzut, mult mai arătos decât cele clasice. Fondatorul Tesla, Elon Musk, nu a glumit când a afistmat că țiglele solare pe care le va produce compania vor fi cel mai bun înlocuitor al acoperișurilor clasice, pentru că vor avea pe lângă calitatea pe care orice acoperiș trebuie să o aibă și pe cea de a produce energie. Este o diferență uriașă între acoperișul solar pe care îl propune Tesla și soluțiile aflate în acest moment pe piață, respectiv panourile solare clasice.

Acoperișul solar prezentat de Tesla vine în patru stiluri, pe gusturile fiecăruia, respectiv  Țigle cu textură de sticlă, Țigle mate, Țigle cu sticlă toscană și  Țigle lucioase. Fiecare dintre acestea arată diferit dar asamblate arată foarte asemănător cu un acoperiș obișnuit. Tiglele sunt transparente la soare, dar opace privite din orice unghi.

Tigla solara in stil Toscan
Tigla solara Mată

Tigla solară Lucioasă

Tiglă solară Texturizată

Țiglele solare prezentate au o eficiență mai scăzută cu doup procente față de panourile solare tradiționale, potrivit lui Elon Musk. Tesla colaborează însă cu compania 3M pentru niște straturi îmbunătățite care au potențialul de a depăși eficiența panourilor solare clasice, deoarece vor capta lumina în așa fel încât difuzia acesteia să fie mai lentă, ceea ce duce la mai puțină energie pierdută.

Cînd vine vorba de costuri, acoperișul cu țigle solare de la Tesla costă mai puțin decât costul unui acoperiș din materiale tradiționale însumat cu costul energiei din rețeaua de electricitate, potrivit CEO -ului Tesla, Elon Musk. Acesta nu a dat un preț detaliat, deoarece costul acoperișului solar depinde de numeroși factori, determinași chiar de tipul de case.

Cert este că materialele pentru acoperișuri tradiționale nu oferă niciun beneficiu odată instalate, exceptând prețul locuinței. Țiglele solare de la Tesla vor genera însă suficientă energie pentru consumul unei gospodării, iar cu ajutorul noii baterii Powerwall 2.0, energia neconsumată poate fi stocată. Powerwall 2.0, anunțată cu aceeași ocazie, va costa în SUA 5500 de dolari și va avea o putere de stocare de  14kWh și va furniza 5kW de energie electrică continuu.

Primele acoperișuri solare ar trebui să poată fi instalate în vara lui 2017, iar Tesla plănuiește să înceapă cu una sau două modele de țiglă solară, urmând să extindă opțiunile. Țiglele sunt produse din sticlă de quartz, ceea ce ar trebui să le facă mai cel pușin de două sau trei ori mai durabile. Elon Musk susține că țiglele solare vor dura mai mult decât casa pe care o acoperă.

Surse: www.theverge.com, www.arstechnica.com, www.techcrunch.com

Leave a comment

Lasă un răspunsAnulează răspunsul