Vorbeam ieri despre efectele terapeutice ale prunelor. Prunele însă, sunt cunoscute și ca materie primă pentru țuică, sau pălincă de prune cum mai este cunoscută. Mulți puritani vor strâmba din nas, dar este bine de știut că țuica de prune poate fi un adevărat medicament pentru organism, dacă este consumată în cantități rezonabile.
De ce este bine să bem țuică de prune ? Se spune că țuica de prune denumită funcție de aria geografică la care ne raportăm pălincă, horincă, răchie sau șliboviță este sănătate curată dacă este consumată în cantități mici și ocazional. Țuica are proprietăți excelente pentru sănătate.

Țuica topește grăsimea de pe vase

 Conform landia.ro, de regulă țuica se bea alături de mâncăruri grase. Pentru ca acestea să nu se depună toate pe vasele sanguine, un păhărel de țuică va avea efect benefic asupra digestiei și a metabolizării grăsimilor în exces.
Cercetătorii americani au descoperit o enzimă în țuica de prune, care reduce depunerile de colesterol pe vasele inimii. Totuși, consumul recomandat de țuică pentru a ține la distanță bolile de inimă este de 32 de mililitri.

Țuica fiartă, în zilele geroase de iarnă, este un adevărat balsam

 O țuică bine încălzită în zilele geroase de iarnă, îmbogățită cu puțin piper și scorțișoară, vă va pune sângele în mișcare, va activa funcțiile biliare și hepatice, fiind foarte indicată în dischineziile biliare, în disfuncțiile ficatului cauzate de slaba irigare cu sânge a acestuia, precum și în constipație. Dar, din nou, atenție la cantitatea consumată.

Ardeți masa de prânz cu o pălincă

Dacă mâncați bine la prânz și savurați mâncăruri grase, înainte de masă este recomandat să beți un păhărel de țuică pentru că ajută la digestie. Cantitatea recomandată este de 50 ml pentru bărbați și 25 ml pentru femei. Totuși, ca aperitiv alegeți o țuică slabă, nu pe cea de 45 – 50 de grade. În cazul cinei sunt valabile aceleași cantități, tot înainte de masă și nu după.
Este total contraindicat consumul țuicii la micul dejun. În definitiv nimeni nu vrea să își înceapă ziua mahmur.

Care este de fapt secretul pălincii de prune

Cercetătorii americani au descoperit că o enzimă prezentă în cactusul Karroll viridis enoae se găsește în cantități de opt ori mai mare în țuica de prune. „Această substanță are rolul de a reduce depunerile de colesterol de pe arterele care transportă sângele către inimă și este prezentă în peste 100 de medicamente naturiste cu rol în prevenirea aterosclerozei și, implicit, a infarctului miocardic.Consumul zilnic de 30 ml de țuică de prună poate substitui cu succes acest tratament, la un preț mult mai mic” afirmă Marius Radu, cercetător în cadrul Academiei Române.
Un alt grup de cercetători germani a descoperit în țuică șase tipuri de substanțe care hrănesc celulele roșii ale sângelui și cresc cu 120% viteza de producere a hemoglobinei. Deși țuica are un bogat conținut în fier, acest lucru nu înseamnă că anemia se previne printr-o cură cu „suc distilat de prună” în lipsa unei alimentații corespunzătoare.
Un alt beneficiu pe care îl aduce țuica organismului este reglarea funcțiilor hepatice, grație conținutului de vitamine A, B, C, D1 și D2, nedegradabile termic și ușor de asimilat. Țuica se recomandă în dischinezii biliare, disfuncții ale ficatului provocate de o slabă irigare cu sânge a acestuia sau chiar constipație.

Care este cantitatea corectă de țuică ce ar trebui consumată

Autoritățile în domeniul sănătății au stabilit limitarea consumului de alcool la două pahare pe zi, (20 – 30g alcool) pentru bărbați și la un pahar pe zi (10- 15g de alcool) pentru femei, aceste cantități fiind considerate suficiente pentru a asigura buna dispoziție, fără riscul efectelor nocive pe termen lung.

AVERTISMENT: Consumul excesiv de alcool dăunează grav sănătății

Leave a comment

Lasă un răspunsAnulează răspunsul