Apa oxigenată (peroxidul de hidrogen) este un compus chimic pe care îl putem găsi în multe produse de uz casnic, produse medicinale și îl putem folosi drept decolorant pentru haine sau păr.

Asemenea bicarbonatului de sodiu, este un produs simplu, util și ieftin. Dacă nu l-ați folosit până acum, trebuie să îl încercați numaidecât. Veți fi surprins de serviciile excelente pe care le poate oferi un produs atât de comun.

În industrie, apa oxigenată se folosește în concentrații mult mai mari pentru albirea țesăturilor sau a hârtiei, iar în proporție de 90% este folosit drept component pentru combustibilul pentru rachete și pentru fabricarea spumei de cauciuc și a substanțelor chimice organice. Se folosește și în tratarea apei reziduale sau contaminate.

În industria frumuseții a devenit un produs foarte faimos, fiind folosit pentru decolorarea părului sau pentru fabricarea altor decoloranți sau vopsele.

Date tehnice:
• Data nașterii: 1818.
• Tatăl: Thénard, Louis-Jacques, chimist francez.
• Caracteristici: compus chimic.
• Stare: lichid.
• Particularități: deși are o vârstă înaintată, apa oxigenată stârnește în continuare interesul, fiind mereu în pas cu moda.

Moduri de utilizare a apei oxigenate

• Igienă personală

Dacă sunteți adepți ai băilor în cadă, un strop de apă oxigenată în apa călduță va ajuta la prevenirea micozelor și infecțiilor cutanate.

1. Previne ciuperca piciorului și a unghiilor. O baie caldă la picioare cu un pic de apă oxigenată înainte de culcare nu va fi doar un mod de relaxare, ci și o metodă de protejare împotriva micozelor piciorului.
2. Pentru a elimina majoritatea microbilor bucali și a îndepărta petele dentare, puteți face gargară cu apă oxigenată și apă potabilă amestecate într-un pahar; 30 de secunde apoi scuipați.
3. Folosiți peroxid de hidrogen pentru a vă dezinfecta periuța de dinți, mai ales dacă ați avut o gingivită sau o inflamare a gingiei. Amestecați apă potabilă cu apă oxigenată într-un pahar și lăsați periuța peste noapte în amestec.
4. Puteți scăpa de dopurile de ceară și vă puteți curăța urechile foarte ușor; puneți apă oxigenată într-o seringă și puneți în ureche 3-4 picături apoi ridicați capul (veți auzi un sunet ca de spumă). Aplecați urechea deasupra chiuvetei pentru a lăsa să curgă apa oxigenată și curățați-vă urechea ca de obicei.

• Sănătate

Diluțiile apei oxigenate de până la 6% sunt, în general, considerate sigure de către principalele agenții sanitare din lume, pentru uzul acestora drept agent anti-microbian, agent oxidant și alte scopuri medicale. Apa oxigenată a fost utilizată ca agent antiseptic și antibacterian în ultimii ani datorită efectului său oxidant.

Deși popularitatea sa a scăzut în ultimii ani datorită apariției pe piață a altor produse asemănătoare, peroxidul de hidrogen încă se folosește în multe spitale și clinici.

1. Previne infecțiile și facilitează procesul de cicatrizare a rănilor. Aplicați de două ori pe zi pe suprafața rănii.
2. Distruge microbii răcelii. Se folosește în amestec cu apă și se aplică în nas în timpul răcelilor și a sinuzitelor; se lasă să acționeze 4 minute, iar apoi vă suflați nasul cu un șervețel.
3. Pentru persoanele care au ochii sensibili sau folosesc lentile de contact. Puteți adăuga un pic de apă oxigenată în momentul în care curățați lentilele. FOARTE IMPORTANT: apa oxigenată nu trebuie să intre în contact direct cu ochii, trebuie să clătiți foarte bine lentilele înainte să vi le puneți.
4. Dacă aveți dureri de dinți, puteți face gargară cu apă oxigenată combinată cu apă potabilă. Deși nu are efect analgezic, puteți încerca și această variantă până ajungeți la medicul stomatolog.

• Dezinfectant ecologic

Apa oxigenată este un antiseptic foarte bun. Mecanismul său de acționare se datorează efectelor sale antioxidante: produce radicali liberi care atacă o amplă varietate de compuși organici, incluzând lipide și proteine care se găsesc în compoziția membranelor celulare ale microorganismelor.

1. Dezinfectează, de exemplu, eșarfe sau haine transpirate sau pătate; înainte de spălarea propriu-zisă cu detergent, puneți hainele la spălat cu apă și apă oxigenată.
2. Este un dezinfectant netoxic mai eficient decât clorul pentru spălarea fructelor și a legumelor.
3. Este bună pentru dezinfectarea jucăriilor celor mici sau ale animalelor de companie. Într-o găleată/lighean lăsați peste noapte jucăriile în apă cu apă oxigenată și a doua zi spălați-le cum obișnuiți.
4. Pentru a elimina bacteriile și microbii din baie și bucătărie, puneți amestec de apă și peroxid de hidrogen într-un pulverizator și curățați zonele care vă interesează.
5. Acest amestec este bun și pentru curățarea telefonului sau a telecomandei.
6. Pentru petele de pe hainele albe este foarte eficientă aplicarea apei oxigenate direct pe pată; spălați apoi cum faceți de obicei.
7. Puteți adăuga 3 linguri de apă oxigenată odată cu detergentul folosit în mod normal la mașina de spălat vase. În acest mod vă veți dezinfecta vesela.

• Produse cosmetice

1. Decolorant pentru păr. Puteți face un amestec din părți egale de apă oxigenată și apă, vă umeziți degetele în amestec și vi le treceți prin păr. AVEȚI MARE GRIJĂ LA CONCENTRAȚIA DE PEROXID DE HIDROGEN! Dacă este foarte mare, vă puteți distruge părul.
2. Produse cosmetice. Există numeroase creme care conțin apă oxigenată pentru regenerarea pielii moarte. Oxigenul este un combustibil celular foarte potent, accelerând procesul de reparare a dermei.

• Uz industrial

Apa oxigenată industrială are concentrații superioare (de până la 30%) spre deosebire de apa oxigenată folosită pentru uz casnic sau cea pe care o găsim în farmacii.

1. Folosită ca decolorant pentru hârtie, țesături, substitut pentru clor.
2. Folosită în elaborarea uleiurilor vegetale.
3. Folosită ca reactiv, foarte important în fabricarea produselor farmaceutice. Se folosește și pentru albirea dinților.
4. Folosită și în restaurarea operelor de artă care își pierd din prospețimea culorilor din cauza timpului. Aplicarea apei oxigenate provoacă o reacție chimică care face posibilă recuperarea tonurilor vii ale culorilor.

Riscuri (pentru apa oxigenată pură și pentru soluțiile concentrate)
• Ingerare: A NU SE INGERA! Daune severe, posibil fatale.
• Inhalare: iritare severă, posibil fatală.
• Piele: cauzează arsuri aproape instantaneu. Evitați contactul cu pielea sensibilă.
• Ochi: EVITAȚI CONTACTUL CU OCHII! Foarte periculos.
• A se păstra într-un loc sigur, care nu este la îndemâna copiilor.

ÎN CAZ DE INGERARE SAU INTOXICARE CU APĂ OXIGENATĂ MERGEȚI LA CEL MAI APROPIAT SPITAL SAU CENTRU MEDICAL!

 

Leave a comment

Lasă un răspunsAnulează răspunsul