Teoria Evoluționistă a lui Darwin ne spune că omul se trage din maimuță. Mulți contestă această teorie, dar dacă ne uităm la simpaticele maimuțe de la Grădina Zoologică este greu să nu ne punem câteva întrebări.
Una dintre speciile de maimuțe foarte asemănătoare cu omul sunt cimpanzeii. Intre oameni și cimpanzei există mai multe asemănări, datorită faptului că cei din urmă sunt cele mai apropiate rude ale celor dintâi, dar există și mari diferențe.
Site-ul Listverse ner prezintă câteva comparații mai mult decât interesante între oameni și cimpanzei.

Strămoșul comun

La ora actuală se cunosc două specii de cimpanzei (pan troglodytes si pan paniscus). Aceste două specii ar fi evoluat conform teoriei evoluționiste, ca și oamenii de la un strămoș comun – posibil sahelanthropus tchadensis -, in urma cu 5-7 milioane de ani.

ADN-ul

 S-au spus multe despre asemănările dintre ADN-ul uman și cel al primatelor (maimuțelor). Unii au spus că este absolut identic, alții că este total diferit. Cercetările au arătat însă că sunt multe asemănări între ADN-ul uman și cel al cimpanzeilor. Comparațiile genetice între oameni și cimpanzei nu sunt ușor de făcut, o cauză fiind și mutațiile genetice, însă, conform unei estimări relativ unanim acceptate, cele două specii împart acelasi ADN într-o proporție cuprinsă intre 85% si 95%. Însă acest lucru nu este chiar atât de impresionant pe cât pare, datorită faptului că cea mai mare parte din ADN are rol în funcțiile celulare de bază. Spre exemplu, oamenii împart acelasi ADN în proporție de aproape 50% și cu bananele.
Dintre deosebirile de ADN se menționează că cimpanzeii au 48 de cromozomi, cu doi mai mulți decât oamenii, și s-a crezut că acest lucru se datorează faptului că, la un strămoș uman, două perechi de cromozomi au fuzionat într-una. Deasemenea la oameni dacă părinții unui copil sunt rude, copilul poate avea probleme genetice, chiar și doi oameni care nu sunt înrudiți fiind de obicei mai asemănători genetic decât doi cimpanzei înrudiți.

Mărimea creierelor

Creierul unui cimpanzeu este de circa cinci ori mai mic decât creierul uman. Acest lucru nu este însă relevant pentru nivelul de inteligență. A fost demonstrat, în cazul oamenilor că un laureat al Premiului Nobel avea creierul mai mic decât al unui om obișnuit. În schimb, structura unor părți ale creierului poate fi relevantă în determinarea inteligenței. Creierul uman are o suprafață mai mare deoarece este mai „ridat” (are mai multe circumvoluțiuni) decât al cimpanzeilor, având mai multe conexiuni între părțile lui. Iar acest lucru, împreună cu un lob frontal mai mare face posibilă gândirea logică și abstractă caracteristică rasei umane.

Sociabilitatea

Mare parte din timp cimpanzeii îl petrec socializând, întărind astfel relațiile dintr-un grup. Cimpanzeii tineri se joacă adesea, urmărindu-se sau gâdilindu-se, așa cum fac și adulții cu puii lor. Mai mult, manifestarea afecțiunii include și îmbrățișări și săruturi între cimpanzei de orice vârstă.
După cum se știe, oamenii petrec și ei mult timp socializând, numai că principala manifestare umană este comunicarea verbală, deși importante sunt și gesturile. Cimpanzeii au însă circa 50 de „prieteni” și „cunoștințe” în vreme ce oamenii au în medie între 150 și 200.

Alimentația

 Cimpanzeii, ca și oamenii sunt omnivori, dar oamenii sunt mai carnivori decât cimpanzeii având mai multă nevoie de carne. Oamenii pot obține vitamina B12 în mod natural doar dacă mănâncă produse animale și au intestine mult mai adaptate la a digera carnea. Cimpanzeii se limitează în general la a consuma fructe și uneori insecte. Deasemenea oamenii tind să mănânce în etape – cele trei mese zilnice – în vreme ce cimpanzeii mănâncă aproape continuu pe parcursul zilei.

Mersul biped

 Și oamenii, și cimpanzeii sunt bipezi, însă cimpanzeii preferă adesea să se deplaseze folosidu-și toate cele patru membre.
Faptul că oamenii sunt bipezi de la vârsta de circa un an a făcut ca pelvisul uman să se dezvolte astfel încât să susțină organele interne, adică în formă de bol, în vreme ce pelvisul cimpanzeilor nu a fost nevoit să se adapteze, rămânând cu șolduri mai late ceea ce face ca nașterea să fie mult mai ușoară decât la oameni.

Încă se caută „veriga lipsă”

După cum se vede, sunt multe asemănări între rasa umană și cimpanzei. Cu toate acestea nimeni nu poate spune cu siguranță că cimpanzeul ar fi strămoșul nostru. Cercetătorii încă studiază pentru a descoperi „veriga lipsă” din lanțul evoluționist al lui Darwin.

Leave a comment

Lasă un răspunsAnulează răspunsul