O vacanță de cel puțin o săptămână la mare este o adevărată binefacere pentru organismul nostru supus în tot timpul anului la stres și condiții inadecvate datorate grijilor de zi cu zi. Această mică vacanță înseamnă plajă și înot în apa mării și are multe efecte pozitive pentru sănătate, mai ales pentru copii.
Dar, atunci când mergem la mare trebuie să ținem cont de sfaturile specialiștilor, deoarece la malul mării expunerea la razele ultraviolete este foarte mare și acestea ne pot face foarte mult rău.

Ultravioletele, pericolul nevăzut de la malul mării

 Potrivit www.sfatulmedicului.ro, razele UVB și UVA sunt foarte periculoase pentru organism, căci pot duce la apariția cancerului de piele, la arsuri solare, cât și la accelerarea procesului de îmbătrânire. Cu o protecție solară adecvată însă, efectuată în mod corect, aceste efecte pot fi reduse la maxim, astfel încât să ne putem bucura în voie de soare și de binefacerile apei de mare. Pentru acest lucru, medicii recomandpă ca înainte de o zi de plajă să ne aplicăm pe corp o cremă de protecție solară cu factor de protecție de cel puțin 30. Crema trebuie reaplicată la fiecare două ore de stat la soare. În acest fel ne putem bucura în voie de plajă, dar tot specialiștii ne spun că este bine să stăm la soare până la ora 11, și după ora 16, când razele soarelui nu mai sunt atât de puternice.

Expunerea la soare favorizează producerea de vitamina D

 Orele petrecute pe plajă, la soare, ajută foarte mult organismul la producerea vitaminei D. Aceasta este foarte importantă pentru buna funcționare a sistemului nervos, cât și a celui osos, pentru că ajută calciul să se fixeze în oase. Carența de vitamina D este asociată cu un risc crescut de osteoporoză și de fracturi osoase. În același timp vitamina D ajută la o mai bună absorbție a fosforului, ceea ce va ajuta la o mai bună funcționare a sistemului cardiovascular. În urma unui studiu efectuat în Statele Unite ale Americii și publicat în Jurnalul Asociațiilor Americane de Sănătate, s-a constatat că vitamina D reduce foarte mult și riscul apariției sclerozei multiple.

Plaja întărește imunitatea

Expunerea la razele solare este și un stimul extern al imunității, adică mecanismul prin care organismul nostru se apără de virusuri și bacterii , făcându-ne astfel mai puțin vulnerabili în fața infecțiilor orgnismului. Tot expunerea la soare crește și rezistența în fața alergiilor, pentru că organismul va produce mai mulți anticorpi. Persoanele cu o imunitate mai puternică, nu doar că se îmbolnăvesc mai rar, dar fac față mult mai bine stresului și sunt mai puțin predispuse la insomnii.

Vindecarea bolilor de piele favorizată de expunerea la soare

Razele solare sunt un excelent tratament pentru cei care suferă de dermatită seboreică, dar și de psoriazis – Afecțiuni supărătoare ale pielii. Coșurile provocate de acnee se vindecă mult mai repede, atât datorită razelor soarelui cât și a apei mării, care, prin mineralele și sarea pe care le conține, are un efect benefic asupra pielii.

Atenție! Sunt și boli care se agravează la mare!

 Dacă pentru multe persoane soarele și apa mării sunt benefice, pentru alții o vacanță pe litoral trebuie tratată cu mult mai multă atemție. Acest lucru se întâmplă deoarece unele afecțiuni cronice se pot agrava la mare. Vorbim aici despre bolile endocrine, pentru că temperaturile ridicate pot înrăutăți simptomele celor care suferă de hipertiroidism. Atenție și persoanelor care au făcut chimioterapie, deoarece acestora le este complet interzisă expunerea directă la soare.
La persoanele hipertensive poate să apară o criză de tensiune în urma expunerii prelungite la soare, de aceea este cel mai bine ca plaja să fie făcută sub o umbrelă. Deasemenea căldura crește riscul formării cheagurilor de sânge la persoanele care au varice, pentru că vasele de sânge se dilată sub acțiunea razelor solare.
Recomandarea medicilor, atât în cazul persoanelor sănătoase cât și a celor cu diferite afecțiuni este să ne expunem la soare în mod moderat. Este bine să alternăm perioadele în care înotăm (ne scăldăm) cu cele în care facem plajă.

Leave a comment

Lasă un răspunsAnulează răspunsul