Vara este deja ceva de domeniul trecutului, mai este foarte puțin până la echinox, așa că putem spune că în prezent ne bucurăm de o îmbinare fericită dintre cele două anotimpuri. Organismul uman nu rămâne însă insensibil la această schimbare de anotimp.
În această perioadă pe cei hipersensibili îi pândește depresia sezonului de toamnă, o afecțiune reală a psihicului uman. Sezonul rece aduce cu el melancolie, depresie și tristețe. Cauza o constituie chiar zilele mai scurte, când beneficiem mai puțin de lumina naturală decât vara. Soarele apune foarte repede și avem senzația că odată cu venirea întunericului s-a terminat și ziua.
Potrivit ziare.com, comparativ cu depresiile de primăvară, cauzate în general de lipsa de vitamine, de o stare fizică slăbită, „supărarea de toamnă” este epuizantă numai la gândul că va trebui să depunem eforturi suplimentare ca să trecem prin iarna ce ne așteaptă.
Depresia sezonieră se manifestă prin tristețe, în special la orele dimineții, oboseală cronică, scăderea energiei, tulburări de somn, dificultăți de concentrare, modificări ale greutății corporale, etc. Uneori însă, pot să apară și semne de depresie majoră.

Depresia, boala secolului XXI

 Se estimează că, în câteva decenii, depresia va devansa ca răspândire și gravitate afecțiunile cele mai periculoase. Un studiu realizat de cercetători din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății relevă faptul că depresia are efecte negative mai puternice decât alte boli cronice cum ar fi anghina, artrita, astmul sau diabetul.
Depresia, într-o definiție mai puțin pretențioasă, înseamnă o stare de spirit negativă, predominată de sentimente de tristețe, pesimism, descurajare. În faze mai avansate, depresia se manifestă prin diminuarea interesului față de muncă, de familie, de relația de cuplu.
Deasemenea, depresia este însoțită de oboseală fizică și psihică aproape permenentă, de pierderea poftei de mâncare sau, din contră de un apetit exacerbat, de insomnie sau de dorința de a dormi cât mai mult (somnul devine astfel ca un drog, ca o fugă de realitate). Cele mai afectate de aceste stări depresive sunt femeile, ele reprezentând 80% din cazuri.

Autoevaluarea, un mod de luptă cu depresia

Un remediu pentru depresia de toamnă ar fi ca omul să se așeze pe un scaun și să își facă o evaluare, să depisteze sensul în care merge viața de zi cu zi. Dacă această autoanaliză este dificilă, în special din cauza subiectivității, specialiștii spun că cea mai bună variantă este terapia psihologică făcută de profesioniști.

Putem combate depresia cu metode aflate la îndemâna noastră

 Cele mai la îndemână remedii pentru depresia de toamnă sunt totuși la îndemâna noastră. Astfel, în opinia psihologilor, practicarea activităților care ne fac plăcere pot combate depresia de toamnă. Cantitatea insuficientă de lumină duce la scăderea producției de hormoni de care depinde buna dispoziție. Așa încât, primul sfat ar fi să vă expuneți cât mai mult la soare și la lumină naturală.
Când sunteți la serviciu, amplasați-vă biroul lângă o fereastră și lăsați-vă învăluit de soare. Dacă lucrați la calculator, amplasați monitorul perpendicular pe direcția ferestrei pentru ca lumina să nu se reflecte în ecran.
Puteți folosi o parte din pauza de masă pentru o mică plimbare în aer liber, pentru că atunci când terminați programul, soarele s-a dus deja la culcare. În diminețile însorite, puteți mege pe jos la serviciu, pentru că acest lucru vă va ridica tonusul.
În această perioadă este foarte bine să mâncați legume și fructe proaspete, pește și cereale ca să asigurați organismului vitaminele și mineralele necesare unui bun tonus fizic și psihic (vitamina A, B6, C, E, magneziu, zinc seleniu, etc).
Deshidratarea este un alt factor care amplifică lipsa de elan și de energie. Este indicat să beți doi litri de lichide pe zi (dar nu alcool sau băuturi carbogazoase dulci).
Asigurați și necesarul de somn. Organismul are nevoie, în medie de 8 ore de somn pe noapte (necesarul de somn poate diferi de la o persoană la alta), și chiar mai multe în sezonul rece, deoarece organismul este suprasolicitat de frig, astfel el „muncind” mai mult pentru a menține o temperatură constantă.

Foarte important. Ziua nu se sfârșește la asfințitul soarelui

Atunci când apune soarele, nu înseamnă că ziua s-a sfârșit. După amiaza și seara planificați-vă activități care vă fac plăcere și care vă scot din rutina zilnică.

VIDEO: Septembrie de Miere la Sibiu, versuri Adrian Păunescu, recită Lucian Dumbravă

Leave a comment

Lasă un răspunsAnulează răspunsul