Încet, încet am ajuns la mijlocul lui octombrie. Ne-am luat deja „la revedere”de la vară până în anul viitor, și este momentul să ne organizăm grădina astfel încât să fie la fel de atractivă și în primăvara și vara anului ce va să vină.
Acum este momentul în care trebuie să reluăm activitățile de grădinărit și trebuie să trecem la lucru pentru a ne bucura de o recoltă bogată în anul viitor.
Se spune că toamna este anotimpul culesului și a diversității culorilor din gospodăriile noastre. Deasemenea este momentul potrivit pentru realizarea de amenajări peisagistice și pregătirile pentru primăvară. Dacă vara s-a încheiat nu înseamnă că încheiem toaletarea și plantarea grădinii. În plus, acum este cea mai bună perioadă pentru plantarea pomilor fructiferi.

Câteva sfaturi de pregătire a grădinii pentru toamnă

 În primul rând ar trebui să pregătim spațiile verzi
Toamna frunzele îngălbenite cad, și formează un adevărat covor cromatic pe gazonul nostru, acela pe care în plină vară făceam grătare și stăteam la plajă. Nu este bine să mențineți frunzele pe iarbă, deoarece acestea pot putrezi și pot forma bacterii care să afecteze solul și viitoarele plante pe care le veți planta în primăvară. De aceea este bine să îndepărtați frunzele uscate, tulpinile, petalele și alte resturi vegetale. Dacă acestea sunt sănătoase, le puteți depozita într-un recipient special, pentru a fermenta, ca să formeze un compost natural. Însă este bine să țineți cont de faptul că nu toate frunzele și resturile uscate sunt sănătoase, unele pot purta boli care vor afecta solul dacă le păstrezi. Aceasta este perioada potrivită în care puteți elimina rădăcinile plantelor sau legumelor pe care nu mai vreți să le plantați și la anul.
Săparea și afânarea solului
 După ce ați îndepărtat resturile vegetale, solul curat se sapă la o adâncime de 15 – 20 de centimetri. Ocupați-vă de afânarea solului și fertilizarea acestuia cu îngrășăminte care să întărească rădăcinile plantelor pe care le veți cultiva la primăvară.
Puteți să continuați să semănați gazon. deși acesta va crește mai lent, dat fiind temperaturile mai scăzute. Există însă îngrășăminte speciale pentru sezonul rece pentru gazon, prin urmare vă puteți orienta în comerț după acestea, ca să le folosiți în curte.
Există două etape esențiale de săpare a pământului: toamna (octombrie- noiembrie) și primăvara (martie-aprilie).
Mutați plantele care nu rezistă la frig
Cel mai târziu în prima parte a lunii octombrie trebuie să țineți cont că nu toate plantele din grădină sunt rezistente la frig. Prin urmare ele trebuie relocate în ghivece, sau eventual să strângeți bulbii acestora și să îi depozitați în locuri uscate și răcoroase, pentru a rezista peste iarnă. Tot acum este momentul potrivit să adunați semințele de la plantele pe care vreți să le cultivați și la anul. De exemplu, cele aromatice, precum mărar, busuioc, cimbru, pătrunjel etc., se pot colecta ușor și le puteți păstra în pliculețe de hârtie, pe care să scrieți numele fiecărei plante. La fel puteți proceda și cu bulbii de flori (lalele, dalii, gladiole, zambile etc) pe care doriți să nu îi plantați decât la primăvară. Însă, aceștia trebuie ținuți peste iarnă în pungi de plastic sau cutii de carton.

Pregătirea grădinii pentru iarnă

Această perioadă, de mijloc de octombrie este cea mai bună pentru a lua în calcul pregătirea grădinii pentru iarnă. Astfel pentru ca grădina să treacă cu brio peste sezonul geros, există câteva activități care trebuie făcute:
 Protejați trandafirii. Amestecați resturi de iarbă mărunțite cu scoarță de copac și pământ și plasați-le în jurul tulpinilor trandafirilor sub formă de mușuroaie.
Protejați arbuștii. Repetați procedura cu mușuroaiele în jurul rădăcinii lor și în cazul acestora.
Tundeți gazonul înainte de primul ger, ca să nu se formeze mucegai. Îngropați sub pământ plantele sensibile la frig – cele pe care nu le puteți muta în ghivece la interior (pivniță sau pod).
Tundeți și curățați gardul viu.
Acoperiți trunchiurile pomilor fructiferi cu un strat de var. Acesta îi va proteja împotriva dăunătorilor care în timpul iernii vor căuta un refugiu în găurile din trunchiul copacilor.

Leave a comment

Lasă un răspunsAnulează răspunsul