Chiar dacă nu v-ați pus prea des această problemă, este bine să știți că lumina din casă ne influențează foarte mult starea de spirit. O casă bine iluminată, atât natural cât și artificial, ne face să ne simțim mai energici și mai optimiști. În același timp, lumina ne ajută să ne stabilim un ritm zilnic sănătos, atât în ceea ce privește odihna, cât și alimentația.

Funcția iluminării în designul interior

Conform povesteacasei.ro, selecția corpurilor de iluminat nu ar trebui lăsată la voia întâmplării. Pentru rezultate optime, este esențial să înțelegeți funcțiile luminii, care includ: facilitarea activităților precum cititul sau gătitul, crearea unei atmosfere plăcute pentru vizionarea televizorului, primirea oaspeților sau relaxarea premergătoare somnului, accentuarea elementelor estetice ale locuinței, precum tablouri, sculpturi sau decorațiuni, și îmbunătățirea securității prin diminuarea riscului de accidentări. Omiterea importanței estetice și a celorlalte funcții ale luminii în designul interior constituie o eroare frecventă

Iluminarea trebuie adaptată specificului fiecărei încăperi.

 Bucătăria ar trebui să fie luminoasă, cu accent pe zona blatului, ca să vedeți toate detaliile la mâncarea pe care o pregătiți. În living aveți nevoie de flexibilitate, poate lucrați la un proiect sau, din contră, vă relaxați la un film. Fiecare activitate are nevoie de o intensitate diferită a luminii. Bineînțeles în dormitor aveți nevoie de cea mai blândă lumină, pentru a adormi și a vă trezi lin. Ca să vă bucurați de o lumină plăcută în fiecare cameră e bine să vă informați despre cum să alegeți corpurile de iluminat potrivite pentru fiecare încăpere.

Atenție și la proprietățile becurilor

Becurile pe care le alegeți au un impact considerabil în efectul final al luminii asupra indivizilor, fie că e vorba de becuri sau corpuri de iluminat. Înainte de a achiziționa becuri, este bine să aflați care este intensitatea și culoarea luminii acestora. Pottrivit unor studii citate de Mental Floss, lumina puternică are un efect asupra emoțiilor, făcându-le mai intense. În plus, lumina rece ne poate face să ne simțim mai energici în timpul zilei, dar ne poate face să adormim mai greu seara.Prin urmare lumina rece e mai potrivită pentru camere precum living, dar este de evitat în dormitor.

Caracteristicile dispozitivelor de iluminare

La fel de important este să aflați proprietățile corpurilor de iluminat, care nu sunt puține la număr. Forma, mărimea și poziția acestora sunt esențiale. Spre exemplu, un spațiu foarte generos poate fi completat de un candelabru impunător sau de o lampă de podea supradimensionată, însă acestea sunt nepotrivite în spații mici. Poziția corpurilor de iluminat este la fel de importantă. Poate fi obositor să ai lumina doar dintr-o singură sursă, cum ar fi tavanul. Încercați să plasați corpuri de iluminat la mai mult de un singur nivel: de exemplu, în living puteți îmbina lumina de la o lustră cu cea de la un lampadar, situat lângă canapea. În mod similar, puteți opta pentru o plafonieră și aplice pe pereți. Totodată, în cazul corpurilor de iluminat plasate în baie, pe podea sau în grădină este bine să optați pentru produse rezistente la praf și apă pentru ca acestea să dureze mai mult.

Leave a comment

Lasă un răspunsAnulează răspunsul