Chiar dacă nu v-ați pus prea des această problemă, este bine să știți că lumina din casă ne influențează foarte mult starea de spirit. O casă bine iluminată, atât natural cât și artificial, ne face să ne simțim mai energici și mai optimiști. În același timp, lumina ne ajută să ne stabilim un ritm zilnic sănătos, atât în ceea ce privește odihna, cât și alimentația.

Scopul luminii în amenajările interioare

 Potrivit povesteacasei.ro, corpurile de iluminat nu trebuie alese la întâmplare. Ca să obțineți cele mai bune rezultate, e nevoie să cunoașteți scopurile luminii. Lumina are de fapt câteva scopuri esențiale:
Să vă permită să desfășurați diferite acțiuni cum ar fi cititul sau gătitul, să creeze un cadru plăcut, așa cum avem nevoie când ne uităm la televizor, când avem musafiri sau când ne relaxăm înainte de culcare.
Să sublinieze anumite aspecte estetice, cum ar fi scoaterea în evidență a tablourilor, sculpturilor sau decorațiunilor interioare.
Să crească nivelul de siguranță al casei reducând riscul de accidentări.
De obicei avem tendința să ne concentrăm pe aspectele practice, însă e o greșeală în amenajările interioare să ignorați celelalte roluri ale luminii.

Nevoile de lumină trebuie să fie caracteristice fiecărei camere

 Bucătăria ar trebui să fie luminoasă, cu accent pe zona blatului, ca să vedeți toate detaliile la mâncarea pe care o pregătiți. În living aveți nevoie de flexibilitate, poate lucrați la un proiect sau, din contră, vă relaxați la un film. Fiecare activitate are nevoie de o intensitate diferită a luminii. Bineînțeles în dormitor aveți nevoie de cea mai blândă lumină, pentru a adormi și a vă trezi lin. Ca să vă bucurați de o lumină plăcută în fiecare cameră e bine să vă informați despre cum să alegeți corpurile de iluminat potrivite pentru fiecare încăpere.

Atenție și la proprietățile becurilor

Becurile pe care le alegeți au un impact considerabil în efectul final al luminii asupra indivizilor, fie că e vorba de becuri sau corpuri de iluminat. Înainte de a achiziționa becuri, este bine să aflați care este intensitatea și culoarea luminii acestora. Pottrivit unor studii citate de Mental Floss, lumina puternică are un efect asupra emoțiilor, făcându-le mai intense. În plus, lumina rece ne poate face să ne simțim mai energici în timpul zilei, dar ne poate face să adormim mai greu seara.Prin urmare lumina rece e mai potrivită pentru camere precum living, dar este de evitat în dormitor.

Proprietățile corpurilor de iluminat

 La fel de important este să aflați proprietățile corpurilor de iluminat, care nu sunt puține la număr.
Forma, mărimea și poziția acestora sunt esențiale. Sprer exemplu, un spațiu foarte generos poate fi completat de un candelabru impunător sau de o lampă de podea supradimensionată, însă acestea sunt nepotrivite în spații mici. Poziția corpurilor de iluminat este la fel de importantă. Poate fi obositor să ai lumina doar dintr-o singură sursă, cum ar fi tavanul. Încercați să plasați corpuri de iluminat la mai mult de un singur nivel: de exemplu în living puteți îmbina lumina de la o lustră cu cea de la un lampadar, situat lângă canapea. În mod similar puteți opta pentru o plafonieră și aplice pe pereți. Totodată, în cazul corpurilor de iluminat plasate în baie, pe podea sau în grădină este bine să optați pentru produse rezistente la praf și apă pentru ca acestea să dureze mai mult.

Leave a comment