Încet, încet toamna se apropie, iar primele fructe caracteristice anotimpului sunt deja pe tarabe. Vorbim despre struguri, de care din păcate foarte mulți se feresc, știind că sunt cam plini de calorii. Totuși, un ciorchine de dimensiuni medii sau un pahar de suc proaspăt de struguri sunt alegeri extrem de bune pentru sănătate.
Aceasta datorită resveratrolului, care se găseşte din belşug mai ales în sortimentele de struguri de culoare roşie.

Beneficiile strugurilor pentru sănătate

 Potrivit csid.ro, resvetralolul, această substanță cu efect antioxidant, declanșează la nivelul organismului uman producerea unui hormon numit apidonectină care protejează vasele de sânge împotriva inflamațiilor, crește toleranța la glucoză, îmbunătățește funcția de producere a insulinei și împiedică instalarea sindromului metabolic și a afecțiunilor cardiace.
După portocale, strugurii sunt cele mai cultivate fructe de pe pământ. Nu este de mirare, într-u cât beneficiile lor sunt imense, atât pentru sănătate cât și pentru frumusețe.
Strugurii sunt foarte bogaţi în fibre şi minerale, drept pentru care sunt un veritabil laxativ. Datorită acestui lucru, ei au proprietăţi puternic purificatoare, diuretice şi depurative, fiind recomandaţi în special persoanelor care suferă de constipaţie şi balonare sau celor care vor să urmeze o cură de detoxifiere.

Strugurii, o adevărată sursă de energie pentru organism

Strugurii fac parte din categoria celor mai energetice fructe, având un aport de 72 kcal/100g, aproape cât smochinele, dar mai puţin decât bananele. Conţinutul bogat în glucide este foarte bine asimilat de organism, mulţumită prezenţei vitaminei B, ceea ce duce la o funcţionare corectă a sistemului muscular şi nervos. Strugurii sunt aşadar un furnizor important de tonus, având mari adepţi printre copii şi sportivi.

Strugurii, adevărat balsam pentru inimă și ficat

Strugurii stimulează funcţionarea ficatului şi, totodată, sunt buni şi pentru inimă. Mulţumită polifenolilor, strugurii negri protejează inima şi previn formarea cheagurilor de sânge. Aşa că, dacă treceți printr-o perioadă de surmenaj, dacă vreți să vă detoxifiați organismul, dacă vreți să vă întăriți sistemul imunitar, dacă aveți nevoie de un randament fizic şi intelectual mai bun, în caz de astenie, convalescenţă, puteți apela cu încredere la o cură de struguri!
Aici trebuie făcută însă o precizare importantă: strugurii trebuie consumați cu tot cu coajă pentru a obține efectele terapeutice scontate.Oricât vi s-ar părea de amăruie, înecăcioasă ori neplăcută la gust, trebuie să acceptați ideea că această coajă trebuie mestecată bine și înghițită. Asta pentru că în coaja strugurelui și în micul strat gelatinos dinre ea și pulpa fructului se află cele mai valoroase substanțe sub aspect terapeutic. Dacă vrem să profităm din plin de valoarea acestui fruct, ar fi bine să mestecăm și sâmburii, care conțin un ulei gras ce reduce colesterolul și menține sănătatea vaselor de sânge.
Strugurii conservați (sub formă de compot de exemplu) păstrează sub 10% din proprietățile curative ale celor proaspeți, iar vinul sub 6%, astfel încât cei care decid să urmeze o cură de struguri ar trebui să știe că absolut nimic nu substituie forța unui strugure proaspăt, „adevărat”.

Beneficiile strugurilor asupra siluetei

 Cei care doresc să slăbească în această perioadă trebuie să afle că strugurii sunt un aliat imbatabil împotriva excesului ponderal. O cură cu struguri începe cu o perioadă de „încălzire” de trei zile, în care se consumă progresiv o jumătate de kilogram de struguri în prima zi, un kilogram în a doua, ajungându-se la 1,5 kilograme în cea de a treia zi.
După aceste trei zile în care ne obișnuim digestia și metabolismul cu strugurii, urmează cinci zile în care vom consuma numai și numai struguri, ca atare sau sub formă de must. După ultima zi de cură începem să ne reobișnuim gradat cu alimentele normale, consumând mai întâi infuzii de plante îndulcite cu miere și alimente ușoare (supe de legume, cartofi fierți sau copți, etc.), ajungând în 3-4 zile să revenim la o alimentație normală.
Cura cu struguri este recomandată pentru eliminarea rapidă a kilogramelor nedorite (între trei și cinci kilograme), a toxinelor din organism și pentru accelerarea metabolismului.
Singurul supliment permis pe durata curei cu struguri îl reprezintă ceaiurile neîndulcite de chimen, mentă sau cimbrișor, pentru a combate eventuala diaree sau crampele abdominale. În urma procesului de detoxifiere a organismului declanșat prin cura de struguri, pielea va deveni strălucitoare și catifelată, iar surplusul de greutate este eliminat.

Atenție! Cura cu struguri are și contraindicații

Persoanele care suferă de diabet, probleme renale grave, hipertensiune, retenție de apă, colită și diaree cronică ar trebui să evite în general consumul de struguri.

Leave a comment

Lasă un răspunsAnulează răspunsul