Dacă tot am vorbit de pericolul întâlnirii cu viperele pe cărările de munte, vă propun astăzi un animal mult mai mare și mai inteligent. Ursul. Urșii sunt întâlniți în cam toate zonele montane din România. Dacă la prima vedere par animale foarte blânde, aparențele nu trebuie să ne înșele. Ursul, așa mare și grăsun cum îl vedem poate deveni deosebit de periculos dacă este provocat. Dacă mă întrebați pe mine, este mai inteligent să admirăm un urs la zoo decât să încercăm să socializăm cu el în sălbăticie.
Ursul este un animal deosebit de inteligent. Deseori mai inteligent decât omul, iar asta îl face ca de cele mai multe ori să ocolească cu inteligență omul dacă îi simte prezența. Urșii „gunoieri”, aceia care vin în orașe pe la tomberoanele de gunoi pot fi un pericol, dar aici este o discuție mai complexă, pentru că situația acestor urși este o consecință a lipsei de inteligență a omului. În zonele aglomerate de corturi, grătare, trasee populate ursul poate fi o prezență frecventă, dar riscurile ca el să atace sunt mici, pentru că este obișnuit cu omul și aglomerația îl face defensiv. În aceste locuri ursul vine să cerșească, iar omul – mult mai puțin inteligent – să guste bun spectacol de circ gratuit.

Ce facem dacă ne întâlnim cu ursul pe un traseu izolat

 Potrivit montaniarzi.ro, ce ar trebui să facem dacă ne întâlnim cu ursul în zone mai puțin umblate, unde suntem parte dintr-un grup mic (a nu se uita că pe munte nu se merge de unul singur, că grupul care face un traseu într-o zonă izolată trebuie să fie de 5-7 oameni și că regulile muntelui trebuie respectate cu sfințenie), sau dintr-un motiv oarecare rămâi singur? Prima regulă este să nu vă pierdeți capul și să nu intrați în panică. Calmul, concentrarea și convingerea fermă că puteți face față situației sunt primele arme și cele mai eficiente.
Nu uitați niciodată că muntele este casa ursului, iar noi oamenii suntem cei care intră pe teritoriul lor. În aceste condiții, ursul se dovedește din nou mai inteligent decât omul. Un comportament cu puțin zgomot preventiv făcut de oameni este suficient ca ursul să se îndepărteze înaintea contactului vizual.
Atenție însă, după realizarea contactului vizual între om și urs, zgomotul nu mai reprezintă o armă ci o provocare adresată ursului. Cea mai bună variantă în caz de întâlnire cu ursul pe potecă este retragerea în liniște, fără mișcări bruște, în direcție opusă deplasării ursului. De cele mai multe ori totul se termină aici. După ce ursul nu se mai vede, drumul continuă, în grup compact, cu zgomot moderat, fără pauză și cu maximă atenție.

Ce măsuri trebuie să luăm pentru a preveni incidentele unei întâlniri cu ursul

 Nu se pleacă niciodată la drum prin munți fără a cere amănunte de la cunoscători despre numărul urșilor, și șansele întâlnirii cu aceștia. Este bine de știut că urșii sunt atrași de locurile unde există stâne care stau pe munte din primăvară și până în toamnă. Acestea reprezintă zone cu risc, mai ales dacă sunt zone împădurite. Soluția este grupul compact, zgomotul preventiv și folosirea de petarde sau fumigene roșii în caz de contact vizual sau semne de agresivitate ale ursului.

Niciodată nu provocați ursul!

 Un comportament calm, așezarea pe vine, evitarea contactului vizual cu el pot fi suficiente pentru ca animalul să înțeleagă că nu reprezentați un pericol și să vă lase în pace. Nu trebuie să-l încolțiți. Nu trebuie să fugiți! Ursul oricum aleargă mai repede ca tine, fie că aleargă la deal sau la vale (mitul cu alergatul la vale nu-i bun!). Nu trebuie să te cațeri într-un copac, pentru că ursul este un cățărător bun, iar în copac, dacă vine după tine nu mai ai nici o șansă, plus că dacă urcă după tine e foarte furios.
Îndepărtați-vă de urs cu fața spre el, niciodată cu spatele. Dacă este un grup, toți vor trebui să facă aceleași mișcări pentru a păstra un singur corp. Mișcările haotice și țipetele îl pot determina pe urs să atace.
Înainte să atace, ursul are un coportament tipic. Se mișcă dintr-o parte în alta, de pe o labă pe altă, rapid, se ridică în două picioare, țipă agresiv. Aceste semne preced cu 3-4 minute, atacul. Nu va ataca înainte de a face aceste scheme, timp în care vă puteți pregăti petarde, torțe, fluiere cu sunet foarte intens, sprayuri cu piper sau alte arme pe care montaniarzii adevărati le au cu ei, ca măsură preventivă la întâlnirea cu ursul.

Leave a comment

Lasă un răspunsAnulează răspunsul