Chiar dacă luna august se apropie încet de sfârșit, ne aflăm încă în plină perioadă de vacanță, atât la munte cât și la mare. Din acest motiv, potecile montane din toată țara sunt pline de turiști. Mai mult sau mai puțin pregătiți de drumeție. La munte trebuie să fim atenți în fiecare moment la pericolele care ne pasc la orice pas. Unul dintre aceste pericole sunt viperele care, mai ales în această perioadă sunt foarte lesne de întâlnit mai ales pe potecile mai neumblate din munți.
Potrivit montaniarzi.ro, vipera este un șarpe veninos periculos. Primul lucru care trebuie știut despre vipere este că ele nu atacă decât dacă se simt în pericol sau dacă sunt amenințate și atacate. Perioada de vară este cea în care viperele din zonele montane devin active și potențial periculoase.
Ce tipuri de vipere se întâlnesc în munții României
În România există 23 de specii de vipere cunoscute, pe lângă vipera cu corn, care este cea mai mare, există și vipera neagră (cu cruce, sau vipera de munte, întâlnită în tot lanțul Munților Carpați) și vipera de stepă (în Dobrogea, Delta Dunării și șesurile din |Moldova).
Vipera ammodytes este cea mai mare viperă din România putând atinge chiar 90 de centimetri lungime, masculii fiind mai mari decât femelele și mai agresivi. Vipera ammodytes ammodytes își desfășoară activitatea în habitate de stâncărie cu roci eruptive sau calcaroase și cu arbuşti pe malurile apelor şi în pădurile de foioase, pătând fi întâlnită până la altitudinea de 2000 de metri. Este sensibilă la frig, iar vara când temperatura mediului exterior este ridicată, se ascunde la umbră sub stânci sau pietre. Aceasta este vipera care poate fi întâlnită în zonele de munte, în arealul menționat.
În România, vipera (ambele subspecii), sunt protejate de lege conform convenției de la Berna ratificată de România în toate ariile naturale protejate, fiind considerată specie de interes comunitar și este sub protecție strictă.
Cum recunoaștem vipera de alți șerpi inofensivi
În zonele unde trăiesc vipere, (până la urmă este habitatul lor), măsurile de siguranță și atenția excursioniștilor este esențială și cea mai sigură cale de a evita incidentele neplăcute.
Ce facem dacă cineva din grup este mușcat de o viperă
Serul antiviperin are un efect complet și înlătură toate efectele mușcăturii dacă este administrat în următoarele cinci ore după mușcătură, ceea ce înseamnă un timp suficient de lung pentru a exclude situațiile extreme.
Respectarea regulilor de siguranță pentru cel mușcat sunt măsuri esențiale și extrem de importante care, în caz de nevoie, trebuie îndeplinite. Riscurile ca o persoană să moară de pe urma unei mușcături de viperă sunt rare, deoarece mai mult de jumătate dintre mușcături sunt „uscate”, fără inoculare de venin. Oricum cel care este mușcat trebuie dus cât mai repede la medic, în condițiile descrise. Simptomele care arată că vipera a inoculat venin apar la circa o oră de la mușcătură și se manifestă prin tumefierea zonei mușcăturii, durere violentă, greață, vărsături, senzație acută de sete, transpirații reci, accelerarea pulsului și respirație accelerată.
Nu trebuie însă să fim dușmanii viperelor