O casă eficientă energetic este o investiție inteligentă pe termen lung și cu toții ar trebui să tindem spre acest gen de locuințe. Casa eficientă din punct de vedere energetic este locuința care consumă cât mai puțină energie pentru iluminare, încălzire și răcire. În ultimii ani, construcția locuințelor verzi a devenit o preocupare importantă pentru constructori și dezvoltatori atât din perspective ecologice cât și din perspective economice.
Potrivit bricodepot.ro, peste tot în lume oamenii au devenit tot mai interesați de locuințe care să aibă un consum de energie scăzut, care tinde spre 0. Există deja o directivă europeană în acest sens și care va intra în vigoare în ultima zi a anului 2020. Această directivă se referă la construcțiile de case pasive, care oferă confort termic cu un consum scăzut de energie. Casele pasive au cel mai înalt standard de eficiență energetică de pe glob și au drept obiectiv menținerea unui consum total de căldură, apă caldă și energie electrică sub 42 kWh / m² pe an. Sigur, o casă pasivă, cu un asemenea consum pe an, e un obiectiv greu de atins, însă asta nu înseamnă că nu ne putem eficientiza casele treptat, cu fiecare an, până la atingerea țelului impus.

Cum construim o casă eficientă energetic

 Este mult mai ușor să construiți de la zero o casă eficientă din punct de vedere energetic decât să creșteți eficiența energetică a unei locuințe vechi. În etapa de proiect aveți control total asupra construcției și puteți alege o orientare care să sporească eficiența energetică, precum și materialele ce vor fi folosite.

Este foarte importantă alegerea locației pentru construirea casei

Dacă aveți în minte o locuință eficientă din punct de vedere energetic, locul pe care este construită și relieful sunt aspecte care pot influența pe termen lung costurile. O casă la munte consumă mai multe resurse decât una de la câmpie, de exemplu. În măsura în care este cu putință, alegeți un loc însorit și care să vă permită să construiți o casă cu un consum cât mai mic de energie.

Cum alegem izolația termică și hidroizolația

Izolația casei este esențială când vorbim despre o casă eficientă din punct de vedere energetic. În alegerea materialelor pentru izolația casei se iau în considerare criterii precum conductivitatea termică (k ori λ) și rezistența termică (valoarea – R). Polistirenul și vata minerală sunt opțiuni viabile, însă se poate merge și pe variante ecologice precum spumă poliuretanică din materiale vegetale, baloturile de paie, chiar și lână de oaie.

Sistemul de încălzire/ răcire trebuie să fie unul foarte eficient

Pompele de căldură sunt printre cele mai economice sisteme de încălzire a locuinței. În cazul în care nu se pot instala sisteme cu pompe de căldură, centralele termice, mai ales cele în condensatie, respectiv aparatele de aer condiționat din clasele energetice superioare, care consumă puțînă energie, sunt variante demne de luat în calcul.

Folosirea surselor alternative de energie

O locuință alimentată cu energie solară prin intermediul panourilor fotovoltaice este cu siguranță una dintre cele mai economice pe termen lung. La fel și utilizarea energiei electrice produse de sisteme eoliene. O altă opțiune, care este folosită inclusiv în România, în Beiuș, de pildă, este sistemul de încălzire cu apă geotermală

Creșterea eficienței energetice a unei case deja construite

 Dacă imobilul este deja construit și casa nu poate fi proiectată din start pentru a consuma cât mai puțînă energie, putem apela la soluții ulterioare. Astfel, putem micșora consumul de energie pentru o locuință mai veche sau pentru un apartament prin mai multe metode cum ar fi:
Izolarea interioară a pereților cu polistiren, vată minerală sau materiale ecologice cum ar fi baloții de paie.
Izolarea exterioară a pereților
Schimbarea geamurilor, pentru că la nivelul geamurilor se pierede cea mai mare cantitate de căldură. Schimbarea lor poate îmbunătăți în mare măsură confortul termic din locuință.
Izolarea acoperișului, mansardei și a terasei
Izolarea subsolului
Eficientizarea sistemului de încălzire – răcire
Folosirea unor sisteme inteligente de monitorizare a temperaturii, umidității și altor factori de confort, cum ar fi termostatul contribuie foarte mult la economisirea energiei.
Construcțiile eficiente energetic reprezintă viitorul în ceea ce privește locuințele noastre și nu numai. Investind în soluții care să ducă al economisirea energiei vom face în viitor economii substanțiale și vom avea în același timp grijă de mediul înconjurător.

Leave a comment

Lasă un răspunsAnulează răspunsul