Folosite ințial pe șantiere, la câmp, în parcurile de camping, sau în zonele calamitate pentru cazarea temporară a unui număr mare de persoane, casele modulare cu structură metalică – construite din containere maritime scoase din uz – au devenit din ce în ce mai apreciate de către cei care își doresc o casă de vacanță sau chiar o locuință permanentă. Sunt locuințe prefabricate, cu dimensiuni standardizate, cărora li se aduc diverse modificări și îmbunătățiri, pentru a fi cu adevărat locuibile: decupaje pentru ferestre și uși, pereți interiori de separare, izolare termică, instalții electrice, de gaz și de apă.
Potrivit bricodepot.ro, avantajele unei alegeri sunt numeroase: finisarea rapidă, mobilitatea, prețurile mai mult decât accesibile (comparativ cu prețul unei locuințe obișnuite), rezistență ridicată la cutremure și inundații, posibilitatea de a îmbina containerele în mod variat și mai ales faptul că o asemenea casă nu necesită întotdeauna o autorizație de construcție care înseamnă costuri mari și drumuri multe.

Cine a construit primele case din containere

 Folosirea containerelor a început cu câteva secole în urmă, în regiunile miniere din Anglia, dar a devenit răspândită după cel de al doilea război mondial, când containerele au devenit un mod eficient de transport maritim.
Istoria utilizării containerelor maritime la construcția de locuințe nu este la fel de ușor de stabilit. Primul document oficial care atestă acest fel de locuință datează, se pare, din 1962, însă date mai concrete despre o casă construită astfel apar în 1987, în Statele Unite. Mult mai interesant este însă momentul în care acest tip de construcție a devenit o tendință în arhitectură, mai întâi, în anii 90, apoi la o scară mult mai largă începând cu secolul 21, când designul acestor locuințe a devenit din ce în ce mai creativ și mai bine adaptat cerințelor eco.

Containerul, de la transport la locuința de vis

Containerele folosite pe navele de transport maritim sunt refolosite după ieșirea lor din uz, fiind un excelent material reciclabil. Alături de casele modulare din lemn, aceste locuințe reprezintă una dintre cele mai ieftine, rapide și sustenabile soluții de construcție a unei case.
Modul de construcție, care este similar unui joc de Lego, reprezintă mai degrabă o îmbinare a mai multor containere, astfel încât nu este nevoie de un proiect complex. Oricine îl poate desena pe hârtie. Containerele se montează unul lângă celălalt, se pot suprapune creînd astfel un etaj și li se pot aduce diverse modificări, în moduri dintre cele mai creative.
Costurile unui singur container reciclabil pot ajunge la aproximativ 1200 – 1800 de dolari, în funcție de dimensiuni, în vreme ce un container nou are un preț de 5 – 6000 de dolari. Cei care își doresc o astfel de locuință trebuie să știe că au la dispoziție două variante: containerele maritime pe care le vor grupa și modifica în funcție de propriile preferințe, sau casele la cheie, construite din containere, care se achiziționează izolate termic și echipate cu instalație electrică.

Avantajele unei case construite din containere

 Sunt construcții solide și durabile. În ciuda aparențelor, containerele reprezintă materialul de construcție ideal. Sunt rezistente la foc și cutremure, dar și la condiții meteo dificile și au o structură solidă fiind gândite astfel încât să poată transporta greutăți mari.
Sunt ușor de asamblat și modificat. Frumusețea unei case de tip modular constă în gradul de creativitate pe care îl permite. O astfel de construcție este asemenea unui joc din piese Lego, care nu are nevoie de planificare și design elaborat. Îmbinarea elementelor este urmată de modificări care fac din acest spațiu o casă veritabilă: decupajele în structura metalică sunt realizate simplu și rapid, însă cer de cele mai multe ori intervenția unui constructor specializat în astfel de lucrări, ceea ce poate crește ușor costurile. Chiar și așa, casa modulară rămâne o construcție accesibilă, comparativ cu locuințele convenționale.
Casele construite din containere sunt prietenoase cu mediul. Un container poate ajunge la 3.500 kg, reutilizarea lui ducând la salvarea a 3 tone de oțel. În plus, ridicarea unei case din containere cere foarte puține materiale de construcție tradiționale (ciment, cărămizi), iar izolarea termică poate fi realizată prin crearea unui acoperiș verde.

Care ar fi dezavantajele unei locuințe făcute din containere

În primul rând, lipsa flexibilității. Cu toate că o astfel de construcție invită la creativitate, există limite, care țin de dimensiunile standard ale acestora și de faptul că pot fi modificate numai în anumite moduri – prin tăiere, decupare, îmbinare. În unele zone, containerele de dimensiuni mai mari pot fi dificil de transportat și instalat.
Containerele nu sunt izolate termic. Acesta este un aspect de care proprietarul va trebui să se ocupe singur, asta dacă nu alege varianta caselor modulare deja construite. Izolația trebuie să evite și un nivel de umiditate crescut, care poate duce la instalarea ruginii.
Pentru o casă din containere s-ar putea să fie necesară o autorizație de construcție. În mod normal, casele realizate din containere nu au nevoie de autorizație de construcție. Practic, însă, autorizația depinde de decizia primăriei din zonă. În unele regiuni, obținerea autorizației poate ridica unele probleme, mai ales dacă municipalitățile nu au mai întâlnit anterior acest tip de construcție.
Ar trebui acordată o mare atenție substanțelor toxice ale containerelor. Casele construite din containere au nevoie de o înlăturare completă și corectă a vopselelor care le acoperă și care se pot dovedi toxice. În același timp, pot conține urme de pesticide, cu care au fost tratate anterior pentru transporul pe mare. Consultați-vă cu un specialist în vederea acestui pas.

Izolarea unui container pentru a-l transforma în locuință

Izolarea unei case construite din containere se realizează frecvent prin construirea unui acoperiș verde, din plante. Totodată, poate fi adăugată izolație pe tavan și în pardoseală, înălțimea utilă disponibilă fiind suficientă pentru astfel de lucrări. Desigur, casa va primi și un sistem de încălzire necesar în sezonul rece, cea mai bună soluție fiind centrala termică pe gaz, cărbune sau lemne, sau chiar sobele clasice.

Amenajarea interioară a unei case din containere

Aici, creativitatea este la ea acasă. Fie că este vorba de scări interioare, sau pereți falși, fiecare proprietar își poate da frâu liber imaginației proprii. Într-o casă realizată din containere, practic nu există limite.

Leave a comment

Lasă un răspunsAnulează răspunsul