Vara este deja de domeniul trecutului, toamna și-a intrat în drepturi, iar acest lucru se vede și pe tarabele din piețe. Nu mai găsim roșii frumoase, dar găsim peste tot roșii verzi, necoapte, vândute sub numele de gogonele. Pentru necunoscători, din aceste gogonele se fac unele dintre cele mai delicioase murături, care, pe lângă gustul extraordinar pe care îl au, au și foarte multe efecte terapeutice pe care puțini le bănuiesc.
 Consumate verzi, tomatele proaspete sunt toxice pentru organism, o substanță pe care o coțin afectând ficatul și sistemul nostru nervos. În schimb, atunci când sunt murate, o adevărată alchimie se produce cu gogonelele, substanțele toxice fiind complet inactivate, iar cele cu valoare terapeutică fiind potentate.
Studii făcute în ultimii ani au arătat că există principii active cu un potențial fantastic de vindecare în coaja și pulpa gogonelelor, substanțe fără echivalent în lumea plantelor medicinale sau a medicamentelor.
Gogonelele sunt atât de active terapeutic încât în combinație cu frunzele de vâsc, sunt administrate cu succes la persoanele care nu au răspuns la cele mai avansate tratamente pe bază de interferon.

La ce sunt bune gogonelele

 Boala canceroasă. O cercetare făcută în anul 2010, în Coreea de Sud, a arătat că tomatele verzi conțin citostatice naturale, care determină autodistrugerea anumitor formațiuni tumorale. Cele mai receptive la acest tratament s-au dovedit a fi cancerele pulmonare, precum și cancerul de col uterin.
Efortul fizic. Gogonelele sunt printre cei mai buni susținători de efort. Ele cresc rezistența la mișcare fizică prelungită, dar ajută și la creșterea masei musculare, fiind mult mai sănătoase și eficiente pe termen lung decât steroizii (substanțe hormonale toxice) folosiți de amatorii de culturism. Ele sunt foarte bune și pentru copiii sau adolescenții cu o dezvoltare fizică întârziată, sau cu o constituție firavă.
Așadar, pe lângă gustul lor delicios gogonelele pot fi considerate și o sursă de sănătate. De aceea este bine să le consumăm oricând în sezonul rece ca o garnitură la fripturi, sau la orice altă mâncare. Să  nu uităm că grădina ne oferă adevărate medicamente pentru toate sezoanele, indiferent că este vară sau este iarnă.

Leave a comment

Lasă un răspunsAnulează răspunsul