Gutuile sunt printre ultimele fructe ale toamnei, dar sunt printre primele în ceea ce privește calitățile lor nutritive și efectele benefice asupra sănătății. Profitați de faptul că gutuile se găsesc toamna pe toate tarabele din piețe și consumați cât mai mult acest fruct benefic. Gutuile se coc toamna dar pot fi consumate pe toată perioada anului sub formă de ceai, extract, suc sau marmeladă.

Beneficiile gutuilor

 Potrivit doc.ro, gutuile ajută la slăbit. Gutuile au un conținut caloric redus, 100 de grame conținând numai 57 de calorii. Mai mult decât atât, coaja de gutuie conține cantități mari de fibre, ceea ce înseamnă că facilitează digestia și menține senzația de sațietate.
Gutuile ameliorează și chiar tratează problemele gastrointestinale. Catechina și epicatechina care se regăsesc în fibrele din gutui curăță colonul de toxine și protejează membrana care căptușește stomacul. Astfel, majoritatea afecțiunilor gastrointestinale sunt ameliorate de consumul de gutui, preferabil gătite la cuptor.
Gutuile au proprietăți antiinflamatoare. Gutuile coapte sunt forte bogate în vitamina C, acoperind chiar un sfert din necesarul zilnic de vitamina C recomandat pentru un adult. Vitamina C nu numai că întărește sistemul imunitar și are proprietăți antiinflamatoare, însă are și proprietăți antialergice. Dermatita atopică dar și cistita, pot fi ameliorate prin consumul de gutui. Și în cazul reumaticilor, cura de gutui pregătite la cuptor ameliorează durerile sezoniere la intrarea în sezonul rece.
Gutuile sunt indicate și în tratarea grețurilor și a vărsăturilor. Gutuile fierte sau coapte au capacitatea, datorită proprietăților diuretice de a contribui la reducerea senzației de greață.
Gutuile reglează tensiunea arterială. Potasiul are un rol important în menținerea tensiunii arteriale în parametrii normali, iar gutuile se bucură de un conținut bogat în potasiu. Consumând gutui, care reglează tensiunea arterială se reduce riscul de ateroscleroză, de afecțiuni cardiace și de infarct.
Într-u cât au un bogat conținut de fier, cupru și zinc minerale care au un rol important în producerea celulelor roșii, gutuile stimulează circulația sanguină și oxigenarea întregului organism.
Gutuile conțin antioxidanți care au capacitatea de a reduce stresul și de a oferi o stare de calm minții, combătând și prevenind totodată anxietatea.
Fiind bogate în antioxidanți de preț, gutuile neutralizează efectele radicalilor liberi din organism, prevenind o serie de afecțiuni printre care și cancerul.

Cum selectăm și depozităm gutuile

Gutuile încep să se coacă începând cu luna septembrie. Evitați gutuile verzi, necoapte bine într-u cât au o aromă neplăcută.
Depozitați gutuile într-un loc uscat și răcoros, departe de lumină și de surse de căldură. Dacă vreți să le păstrați mai multe săptămâni, le puteți depozita și în lada frigiderului.

Cum se pot consuma gutuile

 Gutuile pot fi consumate ca atare, crude, dar gustul lor s-ar putea să nu fie pe placul tuturor din cauza conținutului ridicat de tanin. Din gutui se pot prepara gemuri, sosuri, marmelade sau jeleuri. deasemenea le puteți folosi la prepararea plăcintelor, tartelor sau a altor deserturi.
Pulpa gutuilor poate fi folosită, deasemenea, la prepararea tocanelor ori la pregătirea fructelor de mare, a cărnii de pui sau de miel, potențând aroma acestor alimente.

Leave a comment

Lasă un răspunsAnulează răspunsul