SURSA: https://agrointel.ro/69717/cum-se-pastreaza-merele-peste-iarna/
Păstrarea fructelor peste iarnă, în special a merelor, își are secretele sale care fac ca roadele din livadă să nu mucegăiască și să nu se înmoaie. Primul pas pentru a avea mere și pentru colindători, dar și în ianurie și chiar în februarie este la culesul fructelor prin selecția lor.
Merele care se păstrează cel mai bine iarna sunt cele care sunt culese mai devreme, înainte de a atinge vârful de maturitate al coacerii. Fructele pe care vrem să le păstrăm pentru iarnă se selectează să fie perfect sănătoase, fără urme de lovituri sau de dăunători. O mare importanță o are și soiul merelor. Merele dulci se recoltează mai devreme, cele acrișoare pot fi culese și mai târziu.
Dacă aveți mai multe soiuri de mere, se recomandă depozitarea lor separată pentru perioada iernii. Merele care se păstrează cel mai bine peste iarnă sunt cele din soiul Ionatan.
Cum depozităm merele peste iarnă
Modul de păstrare al merelor poate fi în lăzi sau pe rafturi, cât mai puțin îngrămădite, preferabil chiar să nu se atingă fructele între ele. Dacă aveți posibilitatea, înveliți fiecare fruct
Spațiul de depozitare al merelor trebuie să fie un loc răcoros, dar unde fructele să nu înghețe. Magaziile și pivnițele sunt cele mai la îndemână. Un element important de care trebuie să ținem seama este umiditatea, care trebuie să fie de 80-90%, iar dacă simțim că aerul din încăpere devine uscat, se pot pune tăvițe cu apă călduță. Dacă nu vor avea umiditate suficientă, merele se vor zbârci în timp. Pe perioada depozitării, merelor va trebui să li se facă verificări în cadrul cărora să se înlăture fructele care prezintă chiar și cele mai mici semne de alterare.
Mare atenție! Niciodată merele nu se vor păstra lângă cartofi, deoarece aceștia le grăbesc alterarea.
Dacă merele noastre din livadă sunt depozitate corect, ele vor putea fi păstrate timp de 6-7 luni fără nici un fel de problemă.