Limacșii sunt dăunători care își fac apariția în orice grădină, iar partea cea mai neplăcută este aceea că ei sunt activi tot anul. Atunci când observi prin grădină frunze, tulpini, flori, tuberculi sau bulbi care au multe găuri de forme și mărimi diferite, iar suprafețele de pământ sunt brăzdate de urme argintii, înseamnă că te confrunți cu o invazie a acestor melci fără cochilie care îți pot distruge foarte rapid grădina dacă nu iei măsuri rapide pentru a-i extermina.
Există mai multe metode de a preveni invazia acestor neplăcuți vizitatori, și dacă încerci mai multe dintre ele în același timp, vei putea ține lucrurile sub control.

Benzile de cupru

 Barierele de cupru sunt foarte eficiente pentru a scăpa de limacșii care invadează grădina. Când urâții vizitatori încearcă să treacă de benzile de cupru, în momentul în care se ating de acestea se produce o reacție chimică, asemenea unui șoc electric, toxică pentru limacși. Pune benzile de cupru, late de aproximativ cinci centimetri, în jurul plantelor vulnerabile, sau lipește o bandă de cupru în jurul marginilor ghivecelor cu plante.

Dă-le limacșilor să mănânce tărâțe

Limacșilor le plac la nebunie tărâțele, iar noi le putem folosi pentru a scăpa de ei. Atunci când se hrănesc cu tărâțe, melcii limax se umflă și apoi se deshidratează. În acest fel ei nu se mai pot întoarce în ascunzătorile lor, devenind pradă ușoară pentru păsări. Aveți însă grijă ca tărâțele să fie în permanență uscate, căci altfel limacșii nu le vor mai mânca.

Capcanele cu bere – o armă redutabilă în lupta cu limacșii

Chiar dacă sună mai degrabă pentru bărbați, capcanele cu bere sunt excelente în lupta cu melcii Limax. Limacșii sunt atrași de mirosul de bere, și pentru a scăpa de ei poți pune în grădină câteva capcane cu savurosul lichid. Îngroapă în pământ recipiente umplute pe jumătate cu bere, având grijă ca marginea acestora să fie la nivelul solului. Odată ce vor simți mirosul de bere, limacșii se vor îndrepta spre aceste capcane, vor cădea în ele și se vor îneca. Atenție, să goliți recipientele cu regularitate, căci nu le place berea alterată. La marca de bere se pare că nu au preferințe.

Ceaiurile de plante țin melcii la distanță

Anumite mirosuri țin limacșii departe de grădină. Plante cum ar fi lavanda, pelinul sau begoniile pot fi foarte folositoare pentru a scăpa de acești dăunători. Ceaiul de pelin este, de exemplu, foarte eficient în lupta cu limacșii, reușind să îi țină la distanță. Puteți pulveriza plantele cu ceai de pelin, iar toamna puteți stropi pământul cu acest ceai, deoarece în acest sezon limacșii își caută adăpost pentru a-și depune ouăle.

Leave a comment

Lasă un răspunsAnulează răspunsul